15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Znate kako zovu Molenbek? Evropska Raka

BRISEL – Stanovnik dijela Brisela koji se smatra leglom džihadista rekao je za Večernji list da su u džamijama javno pozivali na odlazak u Siriju uz naknadu od 5.000 evra.

Muhamed Omer ističe da kao stanovnik Molenbeka nije iznenađen terorističkim napadima u Briselu u kojima je stradalo tridesetak ljudi.

„Svi smo znali da je ovo pitanje dana kada će doći do toga. Kada sam došao u Belgiju kvart Molenbek su zvali malim Mančesterom zbog bogatih ljudi koji su u njemu živjeli, a bio je i industrijski centar. Znate li kako ga danas zovu? Zovu ga evropska Raka. Dok je Raka glavno uporište Islamske države u Siriji, u Evropi je to upravo Molenbek“, rekao je Omer.

Prema njegovim riječima, neverovatno je koliko je belgijska policija tolerisala djelovanje terorističke grupe koja je za vrijeme molitve petkom u dvije džamije pozivala na odlazak u džihad u Siriju, nudeći svakom po 5.000 evra i zbrinjavanje porodica.

„To je bio veliki mamac za stanovništvo tog kvarta jer je Molenbek jedno od najsiromašnijih područja u Belgiji. Stopa nezaposlenosti je oko 40%, a četvrtina stanovništva nema belgijsko državljanstvo. Tu je oko 150.000 Sirijaca koji su nedavno stigli bez ikakvih dokumenata i primanja. Ponude koje su davali imami u džamijama su više nego dobrodošle za to stanovništvo koje nije imalo izbora osim odlaska u kriminal ili džihad“, dodao je Omer.

U izjavi za „Večernji list“ se prisjetio događaja od prije četiri godine.

„Poslije molitve petkom i huškačke propovedi imama na hrišćane i šiite jedan Tunišanin je otišao po sablju i kanister benzina i krenuo u obračun. Razbio je nekoliko izloga radnji koje drže hrišćani, mahao sabljom pred šiitskom džamijom, a potom je i zapalio. Poginule su tri osobe, među kojima i imam. Iako je napadač uhapšen do danas nije osuđen“, zaključio je Omer.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se