18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Vrijedna donacija Dječijem vrtiću „Naša radost“

ZVORNIK – Dječiji vrtić „Naša radost“ dobio je sredstva u iznosu od 45.000 KM od čega su UNICEF i UNDP obezbjedili 36.000 KM, a Grad Zvornik 9.000 KM.

Direktor zvorničke predškolske ustanove Vukomir Stanković rekao je da je uslov za dobijenje ove vrijedne donacije od UNICEF-a i UNDP-a bilo i učešće Grada Zvornik čije je rukovodstvo, kao i svih dosadašnjih godina, izdvajanjem sredstava iz gradskog budžeta, pokazalo spremnost da kontinuirano unapređuje rad vrtića.

– Iz ovih sredstava biće izrađen video-nadzor vrtića i to spoljašnjosti i hodnika u unutrašnjosti, što će nam omogućiti da u svakom momentu znamo šta se dešava u i oko ustanove. Na prvom spratu vrtića na površini od oko 250 kvadrata gdje sada imamo gumenu podlogu uradićemo laminat, te svih pet radnih soba na tom spratu opremiti novim namještajem i nedostajućim tehničkim uređajima, a takođe dio sredstava izdvojićemo za opremanje dvorišta novim spravama za igru. Mi težimo uvijek boljem i zato smo veoma zahvalni na ovim sredstvima, jer ćemo na ovaj način stvoriti još bolje uslove za boravak djece u vrtiću – rekao je Stanković koji je napomenuo da će radovi na postavljanju laminata biti izvođeni vikendom, tako da se rad vrtića neće prekidati.

Stanković koji je i predsjednik Aktiva direktora predškolskih ustanova Republike Srpske, naglasio je da je pripremnim odjeljenjima po mjesnim zajednicama obuhvaćeno 80 posto djece rođene 2010. godine, što je nešto čime se ne može pohvaliti ni jedna druga opština ili grad u BiH.

– Naša Gradska uprava finansira rad 12 od ukupno 16 pripremnih odjeljenja, dok 4 finansira resorno Ministarstvo. Gradska uprava je takođe, tamo gdje je bilo potrebno, obezbjedila i prevoz, a sve je ovo besplatno za djecu, odnosno roditelje. Ovo je od izuzetnog značaja jer je dokazano da se svaka marka uložena u dijete u predškolstvu višestruko vraća kroz njegovo učenje i stvaranje kasnije u životu. Inače, cilj nam je u narednom periodu da napravimo jedan centar za predškolstvo, odnosno da sadašnja akcija „vrtić u vašem mjestu“ postane sastavna i redovna aktivnost dječijeg vrtića i da imamo vrtićka odjeljenja u selima koja će raditi cijele godine – naglasio je Stanković koji je najavio i da će vrtić aplicirati kod nadležnih institucija i donatora za nabavku jednog minibusa koji bi koristili u mjesnim zajednicama za prevoz djece od kuće do predškolskih odjeljenja i obrnuto.

On je saopštio i da su Upravni odbor i rokovodstvo vrtića donijeli odluku da djeca sa smetnjama u razvoju, djeca bez roditeljskog staranja, djeca korisnici prava na novčanu pomoć i djeca žrtve nasilja u porodici potpuno oslobode plaćanja boravka u ovoj ustanovi čime ova ustanova daje određeni doprinos implementaciji inkluzije u našem gradu.

– Naši planovi su i proširenje kapaciteta vrtića, jer je cilj naše ustanove i gradskog rukovodstva da nema liste čekanja. U tom pravcu namjera nam je da se obezbjedi nedostajući prostor gdje bi moglo da boravi još oko 70 djece. Pored toga, u planu je da se za djecu roditelja koji imaju određene dnevne obaveze obezbijedi boravak na sat, više sati ili cjelodnevni gdje će imati svu potrebnu pažnju i brigu – rekao je Stanković.

Zahvalivši se Gradskoj upravi i svim donatorima koji su svojom pomoći i donacijama u prethodnom periodu omogućili pretvaranje želja i planova rukovodstva vrtića u stvarnost, Stanković je pozvao da djecu i vaspitače posjete poslanici iz Zvornika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Parlamentu BiH, te gradonačelnik sa saradnicima.

– Pozdravićemo ih prigodnim programom, te upoznati sa našim radom, dosadašnjim uspjesima i planovima – rekao je Stanković.

Šef kabineta gradonačelnika Zvornika Dušica Savić istakla je da je Dječiji vrtić „Naša radost“ za Gradsku upravu jedna od najažnijih ustanova u gradu.

– Svih prethodnih godina davali smo i davaćemo ogromnu podršku ovoj ustanovi koja je važna zbog njenih korisnika. Više je nego važno što je na konkursu prošao ovaj projekat koji će sufinansirati UNICEF, UNDP i Grad Zvornik. Takođe, ono što je veoma važno jesu i pripremna odjenja gdje Gradska uprava finansira rad 12, a resorno ministarstvo četiri. I kao poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske rado ću se odazvati pozivu da posjetimo dječiji vrtić i tom prilikom ćemo se potruditi da mališanima urućimo prigodne poklone, ono što oni tokom svog boravka u vrtiću svakodnevno koriste – rekla je Savićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se