18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Vježbajte, lakše ćete zaspati

Јednostavne, opuštajuće aktivnosti uveče mogu da pomognu da pobijedite nesanicu…

Da uveče ne biste „brojali zvijezde“ i nervirali se što ne možete da zaspite, pokušajte prije spavanja da uradite nekoliko vježbi za opuštanje mišića i relaksaciju organizma.

Možete prije „noćnog treninga“ da se istuširate malo toplijom vodom, ili da popijete čaj za umirenje. Može da pomogne i kratko, blago masiranje desne ušne resice.

Osobe kod kojih je nesanica hroničan problem, trebalo bi već poslije 18 časova da pokušaju da se oslobode napetosti koja se u toku dana nakupila. Јer, što je nivo stresa viši, misli su negativnije i podstiču strah da će i sljedeća noć biti besana.

Klasične vježbe

* Sjedite na stolicu koja nema visok naslon. Udahnite duboko, lagano ispravljajte kičmu i podižite ruke ispred, kao da želite nešto da dohvatite. Izdahnite i opustite se. Izbrojte do deset i vratite se u početni položaj. Vježbu ponovite nekoliko puta.

* Vrhovima prstiju masirajte lice od sredine čela, preko slepoočnica, korijena nosa i obraza do ušinih školjki. Zatim krenite od sredine brade, preko nosa, do očiju, čela do korijena kose. Ovu masažu za opuštanje možete raditi i u krevetu, neposredno prije nego što ugasite svjetlo.

Kineske vježbe

* Lezite na leđa, koljena savijte i šakama ih privucite ka grudima. Dišite normalno. Zadržite se u ovoj pozi jedan minut, zatim se opustite, ispravite noge i položite ruke sa strane.

* Dok ležite na leđima, udahnite i istegnite obje ruke iznad glave. Uz izdisaj, spustite ruke dolje i masirajte tijelo od grudi ka stomaku. Spustite ruke pored tijela. Ponovite vježbu sa svakim udisajem tokom jednog minuta.

* Lezite na leđa, šake stegnite u pesnice i stavite ih ispod leđa, što bliže lopaticama. Udahnite tri puta, pa spustite pesnice malo niže i ponovite vježbu. Pomjerajte pesnice poslije svakog trećeg udisaja dok pesnice ne budu u nivou struka. U ovom položaju udahnite pet puta, pa spustite pesnice na trtični dio i ponovo udahnite pet puta.

* Lezite na desnu stranu, desnu ruku savijte u laktu, a dlan stavite ispred lica. Lijevu ruku oslonite laktom na kuk, a ruku spustite ispred stomaka. Desna noga je ispružena, a lijevo koljeno savijeno na dušeku, ispred desne butine. Opustite se i ujednačite disanje.

Teško uspavljivanje

Nesanicu ili hronični poremećaj spavanja ima oko 10 odsto ljudi. Uspavljivanje im uglavnom traje duže od 30 minuta, i u prosjeku spavaju manje od šest sati noću. Najčešći uzroci nesanice su stres, anksioznost, depresija, ali mogu da je izazovu i neki lijekovi za hipertenziju, astmu, kortikosteroidi, preparati za mršavljenje. Pretjerivanje sa kafom, nikotinom i alkoholom, takođe, može da pokrene insomniju, ali i hronični bolovi, kancer, Parkinsonova i Alchajmerova bolest.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se