14.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Svjedok potvrdio da je Orić odveo sudiju Ilića

SARAJEVO – Svjedok Tužilaštva BiH Milomir Lazarević potvrdio je juče u Sudu BiH da je ratni komandant Armije RBiH (ARBiH) u Srebrenici Naser Orić sa svojim vojnicima u Zalazju uhapsio i odveo sudiju Slobodana Ilića i još nekoliko ljudi.

Orić je zajedno sa svojim saborcem i tjelohraniteljem Sabahudinom Muhićem optužen da je u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubio tri zarobljenika srpske nacionalnosti i to Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Lazarević je tokom svjedočenja na suđenju Oriću i Muhiću kazao da je bio u Zalazju kada su pripadnici ARBiH kojima je komandovao Orić napali ovo srebreničko selo 12. jula 1992. godine.

– Napad je počeo oko pola deset i trajao je do 17 časova i nakon toga su se pripadnici srpske vojske povukli. Sakrili smo se u jednu kuću pored groblja nas šestorica jer više nismo imali municije. Bili smo u potkrovlju kuće nekih 40 metara od linije. Čuo sam Orića i njegove vojnike koji su iz druge kuće pohapsili šest ili sedam ljudi među, kojima je bio i Ilić – kazao je Lazarević. Pojasnio je da je imena uhapšenih govorio jedan vojnik ARBiH i da tako zna ko su bili ti ljudi.

– Vojnik koji je nabrajao njihova imena znao je ko su oni jer su bili komšije – rekao je Lazarević. Dodao je da je potom čuo kamione koji su došli i da su zarobljenici potrpani u njih i odvezeni u Srebrenicu.

– Dvojica vojnika ulazila su i u kuću u kojoj sam bio sakriven, ali nas nisu otkrili. Mi smo se nakon toga povukli u selo Sase, koje je bilo pod kontrolom srpske vojske – naglasio je Lazarević. Orićeva odbrana uložila je juče određene dokaze koji se odnose na zaštićenog svjedoka „O1“ kojima će pokušati osporiti njegov kredibilitet, ali većinu tih dokaza tužilac Miroslav Janjić osporava kao nerelevantne za postupak. Naredno ročište je 5. aprila, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se