18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Sutra presuda Šešelju

HAG – Haški tribunal sutra će izreći prvostepenu presudu lideru Srpske radikale stranke /SRS/ Vojislavu Šešelju, bez njegovog prisustva.

Iz Haškog tribunala saopšteno je da će izricanje presude početi u 10.00 časova.

U obrazloženju odluke, koje je potpisao sudija Mandiaje Nijang, navedeno je da će presuda biti izrečena uprkos odsustvu optuženog, ne zato što se njegovo prisustvo ne zahtijeva, već zato što on odbija da bude prisutan i što srpske vlasti ne primjenjuju adekvatna sredstva da ga na to primoraju.

Tribunal je bio pozvao Šešelja da pisanim putem obavijesti sud da li želi da prati izricanje presude iz Beograda putem video-linka.

Šešelj je rekao da ne želi da komentariše odluku suda u Hagu sve dok je ne dobije u pisanoj formi, i to na srpskom jeziku, prenose beogradski mediji.

Lider radikala kaže da neće gledati sutrašnji prenos saopštavanja presude iz sudnice u Ševeningenu niti ima vremena da se bavi time.

„U kampanji sam, svaki dan držim mitinge. Sa njima sam završio. Rekao sam im sve što sam imao. Ne interesuje me kakva će presuda da bude. Mediji će to odmah da objave, pa ću i ja tako da saznam „, rekao je Šešelj za današnje „Večernje“.

On kaže da će se sutra u podne obratiti javnosti na redovnoj konferenciji za novinare Srpske radikalne stranke.

Očekuje se da će na kraju izricanja predsedavajući Žan Kolod Antoneti saopštiti da li prvi Šešelj ostaje na privremenoj slobodi u Beogradu ili se zahtijeva njegov povratak u Ševeningen.

Na suđenju lideru SRS 2012. godine, tužioci su tvrdili da su dokazali krivicu po svih devet tačaka optužnice za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Tužioci su zatražili da vođa radikala bude osuđen na 28 godina zatvora, a Šešelj je zahtijevao da bude oslobođen.

U završnoj riječi, tužilac Matijas Markusen navodio je da je Šešelj „govorom i propagandom mržnje“ počinio progon Hrvata iz Vukovara i vojvođanskog sela Hrtkovci.

Optužnica, u tri tačke, Šešelja tereti za zločine protiv čovječnosti progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i prisilno premiještanje.

U šest tačaka, Šešelj je optužen za kršenje zakona i običaja rata, ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se