18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Studenti odgodili najavljene proteste

Predstavnici Unije studenata Republike Srpske i studentskih parlamenata univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu prolongiraće održavanje protesta koje su najavljivali za 20. mart zbog studentskih domova u Foči i na Palama, dogovoreno je na sastanku predstavnika studenata sa ministrom prosvjete i kulture Srpske Danetom Maleševićem.

O tačnom datumu eventualno novih protesta studenti će se izjasniti nakon što Vlada Republike Srpske razmotri njihove zahtjeve u vezi sa smjenom direktora studentskog centra na Palama, imenovanjem dva studenta u Upravni odbor tog doma, te drugim pitanjima u vezi sa studentskim standardom o kojima su danas razgovarali sa resornim ministrom.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je opremanje studentskih domova u Foči i na Palama, kao i četvrtog paviljona studentskog doma u Banjaluci u završnoj fazi, te da su komisije za pregled aktuelne situacije i prijem radova na terenu.

On je naglasio da će svi radovi biti završeni u najskorije vrijeme, a da će nakon toga krenuti početi sanacija prva dva paviljona studentskog doma u Banjaluci.

“Nadam se da će studenti od iduće akademske godine imati mnogo bolje uslove za studiranje na Palama, u Foči, ali i u Banjaluci”, rekao je Malešević, ističući da se bez dobrih uslova za život studenata od njih ne mogu očekivati ni dobri rezulati u učenju.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Milan Milišić rekao je da će resorni ministar upoznati Vladu Srpske o zahtjevima studenata, a da će predstavnici studenata održati sastanak u petak, 18. marta, kako bi se utvrdile dalje smjernice djelovanja.

Generalni sekretar Unije studenata Ratko Savić rekao je da su studenti iz Banjaluke pružili podršku kolegama sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu u rješavanju problema koje imaju u ustanovama za smještaj studenata na području koje pokriva njihov univerzitet.

Studentima u Srpskoj trenutno je obezbijeđen smještaj u pet ustanova studentskog standarda a to su: Studentski centar “Nikola Tesla” Banjaluka, Studentski centar Zvornik, Studentski centar Istočno Novo Sarajevo, Studentski centar Pale, Studentski centar Trebinje, te u jednoj ustanovi đačkog standarda – Dom učenika Bijeljina.

Postojeći smještajni kapaciteti u studentskim centrima u Srpskoj od 2.500 mjesta, izgradnjom četvrtog paviljona studentskog doma u Banjaluci, te studentskih domova u Foči i na Palama, bili bi prošireni za oko 1.000 mjesta.

Vlada Republike Srpske je u prethodnom periodu izdvojila znatna sredstva za izgradnju novih i obnovu postojećih ustanova studentskog standarda, a samo za izgradnju četvrtog paviljona Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci obezbijeđeno je 6.835.000 KM, dok je u spoljašnje uređenje ovog objekta uloženo 404.000 KM, a opremanje 1.141.240 KM.

Za izgradnju Studentskog doma na Palama obezbijeđeno je 12,7 miliona KM, a za opremanje 738.716 KM, dok je izgradnja Studentskog doma u Foči finansirana jednim dijelom sredstvima Razvojnog programa Republike Srpske od 2.000.000 KM, a drugim dijelom iz austrijskog kredita – faza dva u vrijednosti 4.556.360 KM.

Za opremanje doma u Foči, Ministarstvo prosvjete i kulture obezbijedilo je 566.711 KM, a u toku je javna nabavka opreme za kuhinje u domovima u Foči i na Palama, za koje je otvaranje ponuda predviđeno 24. marta.

Studenti u Republici Srpskoj plaćaju najnižu cijenu smještaja i ishrane u okruženju. Budžetom za 2016. godinu za ishranu i smještaj studenata i učenika u ustanovama studentskog i učeničkog standarda predviđeno je 4.300.000 KM.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske sufinansira smještaj i ishranu studenata sa pet KM dnevno po jednom studentu.

Cijena smještaja i ishrane koju plaćaju studenti u studentskim domovima iznosi od 85 do 120 KM mjesečno.

Studenti djeca poginulih boraca i invalida rata od prve do pete kategorije plaćaju 40 KM mjesečno, a studenti čija su oba roditelja nezaposlena, kao i studenti koji imaju status izbjeglice 70 KM mjesečno.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se