18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Šta je Fidel Kastro poručio nakon Obamine posjete Kubi

HAVANA – Bivši predsjednik Kube Fidel Kastro poručio je u ponedjeljak da uprkos nedavnoj posjeti američkog predsjednika Baracka Obame, Kuba neće zaboraviti dosadašnje sukobe sa Sjedinjenim Američkim Državama dodajući da toj zemlji, kako je naveo, ne trebaju darovi američke imperije.

„Sposobni smo sami proizvoditi hranu i ono što nam treba, zahvaljujući trudu i pameti našeg naroda. Nema potrebe da nam imperija daje bilo kakve darove“, napisao je 89-godišnji otac kubanske revolucije u tekstu objavljenom sedmicu dana nakon istorijske posjete američkog predsjednika Kubi.

U pismu pod naslovom Bratu Obami, bivši kubanski predsjednik koji se 2006. povukao s vlasti, podsjetio je na „lijepe“ riječi koje je izrekao Obama u svom govoru u Havani.

„Zamalo smo doživjeli srčani udar, slušajući riječi američkog predsjednika“, istakao je Kastro u pismu objavljeno u državnom listu Granma.

U svom govoru američki predsjednik je pozvao Kubu da „uništi zadnje ostatke Hladnoga rata“.

„Neka se niko ne zavarava da će se narod ove plemenite i velikodušne zemlje odreći slave i prava te duhovnog bogatstva stečenog razvojem obrazovanja, nauke i kulture“, naveo je Kastro, piše Radiosarajevo.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se