8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Srebrenica: Danas redovan radni dan

SREBRENICA – U opštini Srebrenica i drugim lokalnim ustanovama u ovom mjestu danas je redovan radni dan, kao i u cijeloj Republici Srpskoj.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, za razliku od njegovih prethodnika koji su nezakonito proglašavali neradnim određene dane koji se ne obilježavaju u Srpskoj, ne proglašava neradnim danima 1. mart i 25. novembar, koji se samo u dijelu Federacije BiH /FBiH/ sa većinskim bošnjačkim stanovništvom slave kao praznici.

Duraković je uputio obavještenje zaposlenima i građanima ove opštine da je danas u Republici Srpskoj redovan radni dan i da opština i druge institucije u Srebrenici rade, a zaposlenima u organima uprave pružio je mogućnost da odsustvuju sa posla ukoliko današnji dan osjećaju svojim praznikom.

Većina zaposlenih u opštini i drugim lokalnim ustanovama u ovom mjestu danas radi.

U FBiH se 1. mart obilježava kao „dan nezavisnosti“, dok Srbi ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se