18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Šešelj: Pojavilo se dvoje časnih sudija; Tužilaštvo: Razmotrićemo presudu

BEOGRAD – Predsjednik SRS Vojislav Šešelj je poslije oslobađajuće presude u Haškom tribunalu rekao da su sudije donijele jedinu moguću presudu sa pravnog aspekta.

U pres sali SRS veliki broj novinara iz zemlje i regiona, ali nema pristalica radikala ispred zgrade.

“Koliko vas je trebalo bi ulaznice da naplaćujemo”, izjavio je Šešelj prilikom ulaska u pres centar.

„Maloprije su me obavijestili moji saradnici koju presudu je donio Haški tribunal. Pojavilo se dvoje časnih i poštenih sudija koji su pokazali da su profesionalizam, čast i obraz iznad svakog političkog pritiska. Odoljeli su svim pritiscima i donijeli, sa pravnog aspekta, jedinu moguću presudu. Izražavam ogromno žaljenje što moji bliski prijatelji Milan Martić, general Zdravko Tolimir, koji je pogubljen u Haškom tribunalu, Radovan Karadžić i neki drugi nisu imali u Sudskom veću časne sudije. I oni bi bili oslobođeni“, dodao je Šešelj.

Lider SRS je rekao da oslobađajuća presuda nije „ni za dlaku“ promijenila njegov stav o Haškom tribunalu kao „anti-srpskom sudu i instrumentu novog svjetskog poretka“.

„Onog trenutka kada sam krenuo u Hag, znao sam da mi ne mogu ništa dokazati. Pobio sam sva lažna svjedočenja, raskrinkao sam sva falsifikovana dokumenta, a kada sam završio posao i pobijedio, nije me ni interesovala presuda. Možda sam mogao bar malo da dobijem, da ne bjesne ovoliko srpski neprijatelji van Srbije i u njoj“, rekao je Šešelj.

Odgovarajući na novinarska pitanja Šešelj je rekao i da je „ideja velike Srbije podjednako snažna i bez njega i sa njim“, kao i da ova presuda neće uticati na tu ideologiju.

Šešelj je rekao i da neće tužiti Republiku Srbiju zbog vremena koje je proveo u Hagu i podsjetio da je još 2012. godine zatražio odštetu od 12 miliona evra, koju bi mogao da dopuni „jer je i poslednje četiri godine osjećao veliku patnju dok je čekao presudu“.

Kako je rekao, on smatra da međunarodni tribunali nemaju pravnog smisla i da su instrumentalizovani, ali da je ovo suđenje doprinijelo skidanju ljage sa srpskog naroda.

„Skinuta je ljaga povodom prozivki za udruženi zločinački poduhvat, kao i veliki dio krivice za izbijanje građanskog rata“, rekao je Šešelj, podvukavši da bi bio osuđen da mu je sudilo veće kao Radovanu Karadžiću.

Na pitanje o tome kakve reakcije očekuje iz Hrvatske i BiH, Šešelj je rekao da ga to ne interesuje, ali da će oni strepiti od odgovora ako budu „bezobrazniji nego što je podnošljivo“.

„Očekujem i poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u zvaničnu posjetu“, rekao je Šešelj.

„Šešelj može da traži odštetu, ali…“

Advokat Novak Lukić izjavio je da lider SRS Vojislav Šešelj ima pravo da traži odštetu za godine provedene u pritvoru Haškog tribunala.

Ipak, on je naveo da odštetu još niko nije dobio zbog određenih pravila UN.

Lukić, koji je pred Tribunalom zastupao Momčila Perišića i Veselina Šljivančanina i bio član srpskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u sporu Hrvatske i Srbije po uzajamnim tužbama za genocid, rekao je agenciji Beta da po pravilima UN ne postoji mogućnost da iko snosi naknadu štete za propuste organa UN.

„Svi koji su do sada oslobođeni pred Haškim tribunalom, a koji su željeli da ostvare svoja prava pred holandskim sudom ili nekim drugim, nisu uspjeli. On može da podnese tužbu kao i svako, ali pravila su takva da do sada niko nije dobio odštetu“, rekao je Lukić

On je naveo da tužilaštvo ima pravo žalbe koju mora da najavi u roku od 30 dana.

“Predmet zatim ulazi u ingerenciju žalbenog vijeća i poslije toga se daju rokovi za pisanje žalbe i odgovor, što može da traje najmanje godinu i po dana“, dodao je Lukić. Prema njegovim riječima, nakon toga ništa nije nemoguće, pa može doći i do preinačenja presude, što se pred tim Tribunalom već dešavalo. Lukić je kazao i da je Tužilaštvo zbog ovog slučaja dosta kritikovano i da vjeruje da će biti pod pritiskom Hrvatske da se žali na presudu.

Tužilaštvo o Šešelju: Razmotrićemo presudu

Tužilaštvo Haškog tribunala je saopštilo da će dobro razmotriti presudu Vojislavu Šešelju i utvrditi da li postoje osnovi za žalbu.

Lider SRS je presudom Pretresnog vijeća oslobođen po svih devet tačaka optužnice koja ga je teretila za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

“Potpuno razumijemo da su mnoge žrtve i zajednice razočaranje današnjom presudom Pretresnog vijeća. Mi ćemo pažljivo pregledati argumente koji su doveli do ovakvog ishoda, uključujući i izdvojeno mišljenje. Utvrdićemo da li postoje osnove za žalbu“, navodi se u saopštenju.

Presuda nije donijeta jednoglasno, protiv se izjasnila članica Pretresnog vijeća Flavija Latanci.

“Treba podsjetiti da postoje optužnice i nalozi za hapšenje troje Šešeljevih saradnika, uključujući dvoje članova njegovog tima za odbranu za prijetnje, ucjene i uticanje na dva svjedoka. Dodajemo da je Šešelj tri puta osuđen za nepoštovanje suda pošto je objavljivao identitete zaštićenih svjedoka Tužilaštva i osuđen na četiri godine i devet mjeseci zatvora za kriminalna djela“, zaključuje se u saopštenju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se