14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Sava i Drina u blagom padu

BIJELJINA – Vodostaj rijeke Save u Semberiji je u stagnaciji i blagom padu, dok je nivo rijeke Drine u opadanju, saopšteno je iz Gradske uprave Bijeljina.

Vodostaj rijeke Save jutros u 7.00 časova na vodomjernoj letvi u Rači iznosio je 692 centimetra, i za posljednja 24 časa opao je za pet centimetara, te je trenutno 42 centimetra iznad kote redovne odbrane od poplava.

Vodostaj rijeke Drine u 7.00 časova iznosio je 341 centimetar na vodomjernoj stanici Radalj i u opadanju je za posljednja 24 časa 26 centimetara sa tendencijom daljeg blagog opadanja.

Protok rijeke Drine u 7.00 časova na Hidroelektrani u Zvorniku iznosio je 1.330 metara kubnih u sekundi sa tendencijom blagog pada.

Vodostaji ostalih manjih rijeka na teritoriji Grada Bijeljina su u granicama normale.

S obzirom na to da su vodostaji rijeka Save i Drine veoma visoki i da se danas i naredna dva dana prognoziraju jače padavine, stanovništvo koje je naseljeno uz rijeke se upozorava da prati stanje radi blagovremenog preduzimanja mjera samozaštite, odnosno da izvrši uklanjanje materijalnih dobara koja bi mogla biti zaplavljena.

Nadležna odjeljenja i službe Gradske uprave, profesionalne i hitne službe biće u pripravnosti u slučaju potrebe brzog reagovanja.

HE Zvornik - 7. mart 2016Sava u Gradišci za 46 centimetara premašila kotu vanredne odbrane od poplava

Vodostaj rijeke Save u Gradišci u toku prošle noći i jutros je iznad kote vanredne odbrane od poplave za 46 centimetara i jutros je iznosio 776 centimetara, saopšteno je iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Rijeka Sava se izlila u nebranjenom području, a u mjestu Orubica zaplavljeno je 12 objekata, ali voda nije ušla u kuće.

U Srpcu je nivo toka rijeke Save u toku noći stagnirao u 7.00 časova iznosio je 889 centimetara, čime je premašena kota redovne odbrane od poplave za 29 centimetara.

U selu Bajinci u nebranjenom području onemogućen je prilaz do četiri domaćinstva. U selu Srbac ugroženo je 10-tak domaćinstava kojima je voda prišla, ali za sada nema veće opasnosti. Prisutne su i podzemne vode.

U Bijeljini vodostaj rijeke Drine na ustavi Janja jutros je bio 480 centimetara, dok je nivo toka rijeke Save na Rači iznosio 692 centimetra.

Lokalni put iz Trebinja za Uvjeću i Velju Goru i dalje je u prekidu. Nema ugroženih naselja, a Odsjek Civilne zaštite Trebinja prati situaciju na ovom lokalitetu.

Republička uprava Civilne zaštite u saopštenju navodi da prati situaciju u kontekstu najavljenih padavina, naročito u slivovima rijeka Une, Drine i Save i izvršava svoje zakonske zadatke.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se