23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Russia Today objavila dokumente o trgovini naftom između Turske i ID

MOSKVA – Televizija Russia Today (RT) objavila je dokumenta terorističke organizacije Islamske države i svjedočanstva zarobljenih militanata o naftnom biznisu, odnosno o tome kako islamisti švercuju „crno zlato“ u susjednu Tursku.

Do tih dokumenata, tokom borbi za grad Šadadi na sjeveru Sirije, došli su pripadnici kurdskih Odreda narodne samoodbrane, a potom ih predali novinarima RT koji su posjetili taj region. Istom prilikom kurdski borci su zarobili i militante iz Turske, Saudijske Arabije i drugih država, koji su govorili novinarima o vezama ID i Turske.

Iz Turske u Siriju – militanti Zarobljeni turski militant svjedoči o tome da većina islamista stupa u redove Islamske države tako što bez problema prelazi granicu, jer ih ni turske vlasti ni graničari ne spriječavaju u tome.

“Kada sam prelazio granicu, bilo je oko 10 sati ujutru. Niko nas nije zaustavljao, bez problema smo prešli granicu”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, na granici se nalazi veliki broj turskih vojnika, ali oni ni na koji način ne ometaju kretanje onih koji prelaze granicu da bi se priključili teroristima.

“To je iz vojne perspektive važan region. Međutim, pri prelasku granice, niko nas u tome nije spriječavao”, objašnjava zarobljenik. Prema njegovom mišljenju, to se dešava zato što Turska iskorištava ID za svoje potrebe.

“Turska i ID imaju zajedničkog neprijatelja – kurdske Odrede narodne samoodbrane. Turska ne želi direktno da se miješa u to, već hoće da se riješi svog neprijatelja uz tuđu pomoć”, smatra zarobljeni islamista.

Iz Turske u Siriju prelaze militanti

Kao potvrda činjenice da islamisti bez ikakvih problema prelaze granicu Turske, kurdski borci su pokazali novinarima brojne pasoše militanata iz raznih država – Libije, Tunisa, Bahreina, Kazahstana. Na snimcima RT se vidi da je u svim tim pasošima uredno potvrđen prelaz granice, odnosno izlazak iz Turske.

U zamjenu za svoj pasoš, po ulasku u ID, novajlijama su davali propagandnu literaturu.

Novinari RT, na primjer, u „kancelariji“ militanata pronašli su knjigu „Kako voditi idealnu borbu protiv zločinačkog režima Asada“.

Vrlo je indikativno i to što je takva „literatura“ izdata u Istambulu, dok izdavačka kuća čak ima i sopstveni profil na Fejsbuku.

Iz Sirije u Tursku – nafta Zarobljeni islamista iz Turske rekao je da ID naftu prodaje Turskoj i to u tolikim količinama da to kao činjenica ne može biti nepoznato turskim vlastima.

“Trguje se naftom, to znam. Osim toga, Turci pomažu militantima ID i na druge načine, hranom ili drugom neophodnom robom. ID se nalazi pod embargom, nije im jednostavno dopremiti hranu. Osim toga, militantima pomažu i materijalno, oružjem, municijom. I sve to se radi otvoreno”, tvrdi turski militant.

*Tovarni list koji sadrži informacije o prodaji sirove nafte iz nalazišta nadomak rafinerije Kabiba. Cena iznosi 13 dolara po barelu, izvađeno je 383 barela, ukupan iznos je 4979 dolara. 23. januar 2016. godine (Foto:RT)

Da se zaista radi o masovnoj i profesionalnoj eksploataciji i preradi nafte na teritoriji koju kontroliše ID govore i ovi dokumenti u koje su uvid imali novinari RT.

Između ostalih, zaplijenjeni su i dokumenti i obrasci koji imaju ištampano zaglavlje „Odjeljenja nafte i gasa Ministarstva prirodnih resursa ID“.

Upravo ti papiri su dokaz o prodaji nafte, koja je željezničkom cisternom isporučena januara 2016. godine.

Ako je vjerovati tim dokumentima, vozači su naftu kupovali od ID po cijeni od 12 do 26 dolara za barel.

Isporuke su se vršile na izvorištima Kabiba, Režura, Makhul i El Heir. Na primjer, samo 23. januara sa naftnog polja Kabiba odvezeno je 383 barela nafte po cijeni od 13 dolara za barel, što je ukupno 4.979 dolara.

*Tovarni list koji sadrži informacije o prodaji sirove nafte iz nalazišta nadomak rafinerije Kabiba. Cena iznosi 13 dolara po barelu, izvađeno je 383 barela, ukupan iznos je 4979 dolara. 23. januar 2016. godine (Foto:RT)

Još jedan dokument – zvanično pismo o prijemu dva nova inženjera u radni odnos u „Odjeljenje nafte i gasa ID“ u regionu El Baraka.

U tom dokumentu se dosta podobrno piše o obavezama novajlija, pa je čak predviđena i obaveza popravke opreme oko izvorišta nakon avio–udara, kao i postavljanje novih naftovoda. Ukupno u tom regionalnom odjeljenju ima 17 zaposlenih, od čega je 5 brigadira i nekoliko radnika, piše Sputnjik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se