18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Rekordna eksploatacija rude u srebreničkom rudniku Gross

Rudnik olova i cinka u Srebrenici, kojim upravlja preduzeće Gross d.o.o, u prošloj godini je povećalo proizvodnju za 7,2% u odnosu na 2014. godinu, čime je ostvarena rekordna eksploatacija od 323.730 tona rovne rude.

Iako je prošla godina bila izuzetno krizna za rudarsku djelatnost i za svijetsko poslovanje metalima, što je dovelo do toga da su određeni veliki proizvođači metala smanjili broj zaposlenih i proizvodnju, a neki i u potpunosti zaustavili proizvodne procese, rudnik Gross je uspio ne samo da opstane, već i da zabiljeleži rekordnu proizvodnju.

Dobri poslovni rezultati rudnika, koji se bilježe iz godine u godinu, posledica su višegodišnjeg optimalnog ulaganja u sve aspekte proizvodnog procesa, konstantnog rada na poboljšanju kvaliteta proizvodnje, nabavci i osavremenjavanju opreme i sanaciji rudarskih objekata.

„Samo u prošloj godini, u nova sredstva rada, opremu i objekte, ali i u istražne radove i projektno-tehničku dokumentaciju uložili smo oko 6.245.000 KM, što je za 50 odsto više od planiranih, pa nije čudno što smo ostvarili rekordnu eksploataciju. Planiramo da nastavimo još jačim tempom, pa ćemo u ovoj godini dodatno uložiti oko 5 miliona KM u opremu, osnovna i obrtna sredstva i infrastrukturu“ – izjavila je Jelena Petrić, predsjednica UO Gross d.o.o.

Rudnik Gross, koji predstavlja najveći privredni subjekt srebreničko-bratunačke regije sa 532 radnika i tokom prošle godine je nastavio trend zapošljavanja.

„U 2015. godini zaposlili smo 47 novih radnika, a takođe smo u aprilu mesecu zaposlenima povećali plate za oko 11 procenata“ – izjavila je Petrić, dodajući da su pored materijalne satisfakcije, radnicima obezbjeđene kontinuirane i konstantne obuke iz zaštite na radu i rukovanja sredstvima rada. Pored internih obuka, privredno društvo Gross u saradnji sa Srednjoškolskim centrom Pale u Palama i JU Mješovitom srednjom rudarskom školom Tuzla vrši doškolovanje, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika u rudarska zanimanja.

Gross u potpunosti ispunjava zakonske obaveze, kako prema državi – redovnim plaćanjem koncesione naknade, tako i prema radnicima redovnim isplaćivanjem plata-zarada, kao i plaćanjem poreza i svih vrsta doprinosa na platu (doprinos za zdravstveno osiguranje, doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinos za osiguranje od nezaposlenosti, doprinos za dječiju zaštitu, doprinos za PIO za staž osiguranja sa uvećanim trajanjem, poseban doprinos za solidarnost, poseban doprinos za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju invalida).

Kao preduzeće koje konstantno radi na unapređenju svog poslovanja u svim segmentima, Gross je u rudnikuumaju 2015.organizovaoi rudarskogeološkiforum, koji jeokupio najeminentnije stručnjake iz oblasti rudarstva i geologije iz čitavog regiona. Forum je realizovan pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i u saradnji sa Rudarskim institutom iz Banja Luke, a otvorio ga je ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić u prisustvu ambasadora Velike Britanije u BiH Edvarda Fergusona.

Velika pažnja posvećuje se razvoju lokalne zajednice, pa je ovaj rudnik i u 2015. učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama. Značajna sredstva su izdvojena za adaptaciju i izgradnju sportskih terena i dječijih igrališta, sanaciju lokalnih puteva i drugih infrastrukturnih objekata, finansiranje rada sportskih klubova i raznih udruženja, učeničkih ekskurzija, kao i materijalne pomoći organizacijama i pojedincima. Pored toga, rudnik radi i na podizanju ekološke svjestikod najmlađih usaradnji sa lokalnom Osnovnom školom kroz edukaciju o potrebi i načinu sistematskog upravljanja otpadom i reciklažom, te predavanjima orekultivizaciji flotacijskog odlagališta i izgradnje savremenog hidrotehničkog kanala.

Preduzeće Gross posluje u okviru Mineco Grupe, koja predstavlja jednog od najvećih investitora u oblasti rudarstva u regionu. Pored rudnika Gross, u Bosni i Hercegovini Mineco priprema za otvaranje rudnik ceruzita kod Olova i vrši istraživanja olova i cinka kod Foče, a u Srbiji upravlja rudnicima olova i cinka Rudnik kod Gornjeg Milanovca i Velikim Majdanom kod Ljubovije, a kod Bosilegrada se priprema za otvaranje rudnik olova i cinka Bosil-Metal.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se