18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Radončić se izjasnio da nije kriv

SARAJEVO – Predsjednik Saveza za bolju budućnost /SBB/ Fahrudin Radončić izjasnio se danas u Sudu BiH da nije kriv po optužnici koja ga tereti za ometanje rada pravosuđa.

„Siguran sam da će fer i pravedno suđenje pokazati svu maštovitost i tendencioznost gospodina tužioca. Izjavljujem da nisam kriv“, rekao je Radončić.

NJegov branilac Asim Crnalić rekao je novinarima da će glavni pretres biti zakazan u roku od 30 dana.

Odbrana očekuje da će Krivično vijeće Suda BiH u naredna dva-tri dana donijeti odluku o njenoj žalbi na pritvor Radončića.

Crnalić je naveo da je odbrana u međuvremenu podnijela prijedlog za ukidanje pritvora.

On je istakao da ima informaciju da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ po nečijem nalogu pregledali medicinsku dokumentaciju Fahrudina Radončića u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo.

„Niko od nas ne želi da drugi znaju kakvo je njegovo zdravstveno stanje. Mi naše bolesti ne iznosimo javno“, rekao je Crnalić.

On je dodao da su pripadnici Sipe provjeravali Radončićevu medicinsku dokumentaciju i u ambulanti porodične medicine, čime je, kako kaže, izvršena povreda zaštite ličnih podataka.

„Dok god je optuženi u pritvoru, niko drugi osim Suda ne može izdati takav nalog“, naveo je Crnalić.

On je dodao da će Sud ispitati o čemu je riječ jer u Sudu tvrde da nisu izdali nikakav nalog.

Radončić nije prisustvovao ročištu za izjašnjenje o krivici u petak, 11. marta, zbog zdravstvenih problema, kada su Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić izjavili da nisu krivi.

Protiv Radončića, Dautbašića, Šahmanove i Hadžijahića podignuta je optužnica zbog krivičnog djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, ometanja rada pravosuđa i davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Radončić je uhapšen 25. januara po nalogu Tužilaštva BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se