4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Presudom Karadžiću navodni genocid u Srebrenici je na „staklenim nogama“

Haški tribunal objavio je juče punu verziju presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Presuda je napisana na 2.615 stranica. Odbrana je već uradila prvu analizu. Iako je ovo tek početak obimnog posla, uvjereni su u uspjeh žalbenog postupka, javlja RTRS.

Žalba će obuhvatiti svih 10 tačaka optužnice, a posebna pažnja biće usmjerena na dešavanja u Srebrenici i zločine muslimana koji su pripisani Srbima. Navodni genocid je, poručuje odbrana, na staklenim je nogama.

Presuda od 2.600 strana tek treba biti detaljno analizirana, ali već na početku je vidljivo da je donijeta pod pritiscima i bez čvrstih dokaza protiv Radovana Karadžića, smatraju članovi njegovog tima odbrane. Ovakva kakva jeste, kažu, rezultat je političkih pritisaka i težnje da se Srpska proglasi “genocidnom tvorevinom”, čime bi dodatno bio urušen njen suverentitet.

„To je jedan plan koji stoji stalno i koji je jedan kamen oko vrata Republici Srpskoj. Sada smo korak dalje od njega jer je dr Karadžić oslobođen za genocid u sedam opština, a genocid u Srebrenici- u onom obliku u kojem ga je usvoio sud je još dalje od prave definicije genocida“, istakao je Goran Petronijević, član tima odbrane Radovana Karadžića.

Članovi Karadžićevog tima odbrane ukazali su da je najjači dokaz o postojanju navodnog genocida u Srebrenici, prema mišljenju suda, zapravo nepostojeći telefonski razgovor sa Miroslavom Deronjićem, kojeg je Karadžić u Srebrenicu poslao kao svog izaslanika.

„Razgovor se nije dogodio, a odbrana planira da uvede i forenzička vještačenja navodnih presretnutih razgovora“, rekao je Piter Robinson, pravni savjetnik Radovana Karadžića.

Tribunal je odustao i od definicije genocida u Srebrenici kakvu je imao do sada, ne pominjući brojke od 7 do 8 hiljada ubijenih. Odbrana će dokazati da brojanjem, koga se drži Tužilaštvo u procesima, do sada može da se govori o 3.200 poginulih u cijeloj operaciji, a da je od toga veliki broj poginuo u vojnim operacijama.

„Budući da je presuđenih 5.115, navodno, ubijenih muslimana nije trećina reproduktivno sposobnih muškaraca u enklavi, kako su oni do sada definisali djelo genocida, vidi se da je ovaj haški mit potpuno urušen“, kategoričan je Petronijević.

Karadžić je uspio da odbrani Srpsku, ali ne i sebe, mišljenje je potpredsjednika Narodne skupštine Repbulike Srpske. Dodaje, u odbranu Srpske moraju stati i njeni predstavnici u zajedničkim institucijama koji su trebali reagovati na napade Bakira Izetbegovića na premijera Srbije.

„Mi ne možemo da ćutimo. Mi moramo da Srpsku iznesemo do kraja i da je više ne može niko napadati. Imamo nesumnjivu podršku Srbije i ostalih evropskih i međunarodnih faktora, a tu je Bakir Izetbegović mnogo mali i biće još manji ako ga oni u Sarajevu pravovremeno budu upozoravali da to što radi nije u interesu ni Bošnjaka“, rekao je potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Stereotip o Srbima kao dominantnim krivcima za rat u BiH je jak, ali on se “lagano topi” nakon presude Radovanu Karadžiću, kaže analitičar Miroslav Lazanski. Markale su, zaključuje, jedan od primjera velike ratne manipulacije.

[mom_video type=“youtube“ id=“4FnE8_EFTlk“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se