13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Presuda Karadžiću ne može da dovede u pitanje Srpsku

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bi neki željeli da presuda prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću ima posljedice za Republiku Srpsku, ali da je Srpska neupitna činjenica i trajna kategorija i da presuda pojedincu ne može da je dovede u pitanje.

„To nije ništa novo. Mnogi su htjeli da Republike Srpske nema, ali kad je već postojala da je vremenom nekako dokinu. Tako da koriste svaku priliku kako bi podsjetili na neke loše razloge za postojanje Republike Srpske“, rekao je Dodik sinoć za RTS.

On je istakao da je postojanje Republike Srpske pitanje prava koja su već obezbijeđena i da Srpskoj mogu da „dođu glave“ samo njeni političari i njeni ljudi.

„Uvijek kada smo bili okupljeni oko odbrane vitalnih državnih i nacionalnih interesa, imali smo priliku da se odupremo, bez obzira na to koliki to pritisci bili“, rekao je Dodik.

On je istakao da Srpska pamti daleko teže trenutke, te da ovo nije razlog niti povod da se zbog presuda pojedincu, kako god se on zvao, stavi znak upitnosti za Republiku Srpsku.

„Dakle, apsolutno je nemoguće kroz ovo gledati bilo kakvu kolektivnu odgovornost, a pogotovo ne odgovornost za državu Republiku Srpsku“, istakao je Dodik.

Govoreći o NATO bombardovanju Srbije, Dodik je rekao da je to bilo teško vrijeme i težak dan i za Republiku Srpsku, čiji je tada bio premijer.

Podsjetio je da je već par mjeseci prije bombardovanja bila donesena neka odluka o intervenciji protiv Srbije i od toga se odustalo, ali je agresija počela u proljeće.

Dodik je rekao da se tih dana razgovaralo na koji način će to međunarodna zajednica uraditi i da je čak i on jednom pozvan u Brisel, u sjedište NATO-a, gdje su mu predočili sve opasnosti koje ima bombardovanje za Srbiju i da su oni odlučni da to učine.

„Jedino ukoliko se dovede specijalni predstavnik, tada Gonzales, na Kosovo, oni bi mogli da odustanu. To je bila zima. Tada je došao u Beograd britanski ministar inostranih poslova Kuk i razgovarao je sa rukovodstvom Srbije, došlo je do odgađanja bombardovanja na nekoliko mjeseci. Ali, NATO, naravno, nije imao namjeru da odustane od toga“, rekao je Dodik.

U svakom slučaju, kaže on, to je bio težak i bolan period i za srpski narod u Republici Srpskoj.

„Bilo je mnogo izazova, pokušaja da se uznemiri narod i pokušaja da se oružani sukobi prenesu i na prostore Republike Srpske“, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je Slobodanu Miloševiću prenio poruku iz sjedišta NATO-a u Briselu.

„Bar ja imam neko zadovoljstvo, ako to išta znači, da Srbija nije ušla u zimu u taj ratni sukob, odnosno agresiju NATO-a koja je došla kasnije na proljeće.

Ne kažem da su posljedice manje, ali čini mi se da je, ipak, zima koja je dolazila prijetila da višestruko ugrozi stanovništvo Srbije i Republike Srpske“, naveo je on.

Dodik je rekao da su mu u sjedištu NATO-a tada predočeni mnogi ciljevi i da su oni najavljivali, prije svega, rušenje mostova po Srbiji.

„Ja sam tada u razgovoru sa ljudima iz NATO-a rekao da, ukoliko se sruši ijedan most na Drini, ja ću podnijeti ostavku i Republika Srpska će tog trenutka ući u haos. Nijedan most na Drini u to vrijeme nije srušen“, rekao je Dodik.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se