15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

„Poezija je svjetlost slijepih“

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine održana je večeras muzičko-poetska manifestacija pod nazivom „Poezija je svjelost slijepih“, na kojoj su učestvovali muzičari i književnici iz Republike Srpske i Srbije.

Zamjenik predsjednika Saveza slijepih Republike Srpske Jovica Mijatović rekao je da ovakve manifestacije imaju izuzetnu važnost na kojima slijepa lica ispoljavaju svoje kreativne i inovativne sposobnosti, čime dokazuju koliko imaju književnog i muzičkog dara.

Mijatović je naglasio da se ove manifestacije organizuju u cilju afirmacije slijepih lica.

Predsjednik Gradskog udruženja slijepih lica Zvornik Ljubinko Rebić rekao je da su se na ovoj manifestaciji okupili slijepi muzičari i književnici iz Istočnog Sarajeva, Vlasenice, Zvornika, Bijeljine, Šapca i Loznice.

Rebić je naglasio da je ova muzičko-poetska manifestacija prilika da slijepi iskažu svoje mogućnosti društvenoj zajednici, kao i potrebu za izjednačavanjem prava i mogućnosti sa ostalim građanima u društvu.

„Kada se pomene slijep čovjek to pomalo zvuči pasivno, bez ikakvih mogućnosti, ali u stvarnosti nije tako“, rekao je Rebić i naglasio da su slijepa lica potpuno ravnopravna sa ostalim građanima, jer pišu svoje eseje, članke, pjesme, čak i romane.

On je dodao da se slijepa lica bave sportom, kulturom, kao i da se služe informacionim tehnologijama i podsjetio da je ovo četvrta po redu muzičko-poetska manifestacija koja se održava u Zvorniku.

Pjesnikinja Rada Todorović iz Vlasenice rekla je da je večeras pred zvorničkom publiko govorila stihove svojih pjesama.

„Pišem ljubavne pjesme i dječiju poeziju na Brajevom pismu. Sve što našpišem posvetim nekome dragom, jer znam da su jedino stihovi neprolazni“, rekla je Todorovićeva.

U dijelu programa ove manifestacije učestvovali su i učenici Osnovne škole „Sveti Sava“ i Muzičke škole iz Zvornika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se