-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Paradžemati postavljaju uslove Islamskoj zajednici

SARAJEVO – Pojedini paradžemati uslovljavaju Islamsku zajednicu u BiH brojnim zahtjevima, koji su, kako su poručili, uslov da bi se uključili u okvire ove zajednice.

Jednu takvu listu od 13 prijedloga na adresu IZ poslao je džemat iz sela Ošve, a potpisao ga je vehabija Izet Hadžić, navodeći sebe kao predstavnika muslimana ovog sela.

Formiranje zajedničkog koordinacionog tijela

On predlaže formiranje zajedničkog koordinacionog tijela koje bi imalo mandat od dvije godine i pratilo prelazak džemata pod krov Islamske zajednice u BiH.

„Niko nema pravo vršiti pritisak nad drugima u prihvatanju određenih šerijatsko-pravnih pitanja, kao što se niko ne smije drugome nametati kao jedini autoritativni vjerski izbor uz uvažavanje mezhebskih različitosti jer su one milost, a ne kazna“, navodi se u jednom od zahtjeva.

Islam je vjera tolerancije, širokogrudnosti, znanja i pozitivne argumentacije iz Kurana i sunneta pa, kako se navodi, svaki oblik nametanja samo jednog pravnog usmjerenja po pitanju vjerskih obreda je sužavanje slobode etike razilaženja u islamu.

„Rješenje vidimo jedino kroz pregovore i direktnu saradnju i to je ono što želimo sa braćom iz IZ. Prijetnje, represije i govor netrpeljivosti kategorički odbijamo i na bilo kakvu uvredu ili laž sigurno nećemo ostati nijemi“, navodi se u jednom od uslova.

Rok za izjašnjavanje paradžemata do 25.marta

Islamska zajednica u BiH dala je rok do 25. marta da se paradžemati izjasne da li žele da uđu u njen sastav, a većina od 64 je to i učinila.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, rekao je juče da je došlo do pomaka u pregovorima s Islamskom zajednicom i da je određen broj džemata ušao u njen sastav.

„Ono što nije Islamska zajednica, a djeluje sa pozicija radikalizma i ekstremizma sigurno će biti predmet države. Nećemo dozvoliti da u pojedinim objektima, mjestima, koriste određene prostore i javno ispoljavaju nasilni ekstremizam, radikalizam, zagovaraju i veličaju terorističke akte. To nama u BiH ne treba“, poručio je Mektić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se