2 C
Zvornik
20. април 2024.

Novi portal Srpska online: Autentični glas Srpske protiv inercije

Prvi mart se čini kao dobar dan za nove početke. U rimskom kalendaru to je bio početak nove godine, a i priroda negdje u ovo vrijeme započinje svoj novi ciklus, oglasio se ovom rečenicom novi portal na internet medijskom prostoru, SRPSKAonline.net.

Pred Vama je novi portal Srpska online.net, sa vizijom da postane autentični glas publike sa ovih prostora i da Vas informiše, zabavi i edukuje, uz optimalnu dozu svjetskih i domaćih izvora, ali i originalnog sadržaja.

Za Republiku Srpsku, 1. mart već dugo označava istrajavanje na arbitrarno i pristrasno uspostavljenoj paradigmi koja preovladava na Zapadu, prema kojoj je Federacija BiH bolja polovina eksperimenta nastalog 90-ih, dok je RS nužno zlo koje treba tolerisati i postepeno ga gušiti, dok potpuno ne ustupi mjesto unitarnoj državnoj strukturi.

INERCIJA

Čudno je kako se neke ad hoc, u hodu i bez velikog promišljanja uspostavljene konstatacije ponekad skore u neprikosnovene istine i nacrte prema kojima se kroje sudbine čitavih naroda. Velike i moćne zemlje sa njihovim glomaznim birokratskim aparatom podliježu i većoj inerciji, a na to nisu imuni ni moćna Amerika, ni Evropska Unija.

Paradigma o dobrim i lošim dečkima koji nastanjuju Bosnu i Hercegovinu nastala je u vrijeme kad su SAD i njihova propagandna mašina bile na vrhuncu moći i arogancije, Jeljcinova Rusija na dnu flaše od votke a muslimanski ekstremisti širom svijeta efikasni saveznici Amerike u borbi protiv ostataka opozicije američkom primatu u svijetu.

Četvrt vijeka kasnije, svijet izgleda mnogo drugačije. Američki ekskluzivizam i vojni intervencionizam doživjeli su gotovo potpuni krah, naročito vidljiv na primjerima Iraka, Libije, a u zadnje vrijeme i Kosova. Rusija je ponovo značajna svjetska sila i ne stidi se da to pokaže, a Bosna i Hercegovina je, manje-više tamo gdje je i bila prije četvrt vijeka, pa i zadnjih nekoliko stoljeća– razapeta između Istoka i Zapada, zbunjena i smušena, nezadovoljna što joj nije bolje a srećna što nije gore.

Očigledno da stara paradigma više ne funkcioniše.

Republika Srpska je danas ekonomski i politički stabiliniji dio BiH. Islamski ekstremizam, koji je svoju evropsku premijeru u formi gostujućih džihad-ratnika imao baš ovde 1990-ih, inkubira se i širi upravo iz federacije BiH i daje autogolove i na domaćem terenu (Zvornik) i u gostima (dobrovoljci Islamske Države u Siriji). Korupcija u FBiH je rampantna, a većina inicijativa i poziva na funkcionalne reforme stižu iz Republike Srpske.

Ali, paradigma o nevaljalim Srbima i dobrim Bošnjacima opstaje. Objekat u pokretu ostaje u pokretu uz istu brzinu i u istom pravcu… kaže Prvi zakon kretanja ser Isaka Njutna.

… sve dok neka sila ne dovede do promjene tog stanja – nastavlja ser Isak.

Jedina sila koja može da dovede do promjene ovakvog stanja je istina, a Srpskaonline.net je tu da doprinese promjeni ustaljenih i sa strane instaliranih obrazaca mišljenja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se