4.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Na štabu usvojeni planovi odbrane od poplava i zaštite i spašavanja od požara

ZVORNIK – Gradski štab za vanredne situacije je juče, povodom 1. marta, Međunarodnog dana civilne zaštite, održao radno-svečani sastanak.

Na njemu su usvojeni Plan odbrane od poplava na području grada Zvornik u 2016. godini, kao i Plan aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spašavanja od šumskih i drugih požara na otvorenom prostoru na području grada Zvornik u 2016. godini.

Načelnik Gradskog štaba Rajko Jurošević istakao je da je mnogo urađeno na preventivnom planu sa ciljem zaštite od poplava i požara.

– Grad Zvornik je posvetio mnogo pažnje i izdvojio dosta novčanih sredstava kako bi se sanirale posljedice poplava iz 2014. godine, te u cilju preventivnog djelovanja. Takođe je puno urađeno i kad je riječ o zaštiti od požara – rekao je Jurošević.

Član Štaba Boško Kojić prezentovao je da je u proteklom periodu izvršeno interventno čišćenje korita rijeke Sapne od rastinja i uklanjanje nanosa na području Čelopeka, Karakaja, Đulića i Petkovaca, kao i produbljivanje korita Sapne od mosta za naselje Ulice do njenog ušća. Takođe je izvršena regulacija korita ove rijeke na području Šetića, te ispravljanje i regulacija dijela korita rijeke Hoče. Rađeno je i na regulaciji korita rijeke u Sopotniku, a izvođeni su i radovi na Jaseničkoj i Pađinskoj rijeci.

Izrađena je projektna dokumentacija za zaštitu naselja Ekonomija i Terminal sa djelimičnom regulacijom rijeka Drine, Sapne i Hoče, kao i projektna dokumentacija sanacije i rekonstrukcije obaloutvrde rijeke Drine na području mjesnih zajednica Tršić i Tabanci. Izrađena je i projektno-tehnička dokumentaciju regulacije dijela korita rijeke Sapne u naseljenim mjestima Cer i Jardan. U oviru aktivnosti zaštite od poplava potpisan je Memorandum sa „Vodama Srpske“ i izrađena projektno-tehnička dokumentacija za zaštitu dijela naselja Ekonomija od velikih voda rijeke Drine i Sapne i unutrašnjih voda, kao i projekat zaštite dijela naselja Terminal od velikih voda rijeka Drine i Hoče i unutrašnjih voda. Izrađena je i projektna dokumentacija kanalske mreže Čelopek -Tršić.

Na rijeci Sapni biće izgrađen novi most koji vodi za naselje Ulice čime će biti riješeno usko grlo na rijeci Sapni, kao i kvalitetniji pristup naselju. Radovima će, pored Sapne, Hoče i Drine biti obuhvaćena i rijeka Zlatica.

Član Štaba Slaviša Milić saopštio je da je u 2015. godini, zahvaljujući Gradskoj upravi Zvornik i Vatrogasnom savezu Republike Srpske, kupljeno novo vatrogasno vozilo, pumpa za crpljenje vode, 18 naprtnjača, motor za čamac, setove za spašavanje iz saobraćajnih nezgoda, set za razvaljivanje vrata i druga oprema. U narednih petnaestak dana biće isporučena dva čamca sa svom pratećom opremom, a u proceduri je nabavka uniformi i kombinezona. U ovoj godini u planu je i nabavka još jednog, manjeg vatrogasnog vozila za gašenje šumskih vozila.

Napomenuvši da se danas razgovaralo i o problemima minske zagađenosti i velikog broja klizišta, Jurošević je ocijenio i da je sastanak protekao u konstruktivnoj atmosferi, te naglasio da su oba plana usvojeni jednoglasno.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se