9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Miodrag Stojanović: Presuda Karadžiću signal šta se sprema Mladiću

BANJALUKA – Miodrag Stojanović, član tima odbrane ratnog komandanta Glavnog štaba Vojske RS generala Ratka Mladića, rekao je „Glasu Srpske“ da želi da vjeruje da se presuda prvom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću neće reflektovati na slučaj „Mladić“.

– Ova presuda može biti smjernica šta se sprema generalu Mladiću, bar u prvostepenoj presudi. Ali, to nas ne treba da iznenadi. Strategija Karadžićeve i Mladićeve odbrane su veoma blizu jer su te optužnice u mnogo čemu identične – kazao je Stojanović.

On je ocijenio da je presuda Karadžiću rezultat činjenice da su dosadašnje presude Haškog tribunala bile hipoteka sudskom vijeću od koje nisu mogli odstupiti.

– Tu, prije svega, mislim na udruženi zločinački poduhvat koji se tiče Srebrenice i Sarajeva. Jedino što je za Srebrenicu novi momenat bilo prihvatanje stava odbrane da Karadžić nije imao saznanje vezano za događanje u Srebrenici, a sve ostalo je preuzeto iz presude Radislavu Krstiću, Ljubiši Beari, Vujadinu Popoviću i Dragi Nikoliću. I za oktavu su digli broj stradalih ljudi u organizovanom planskom likvidiranju na 5.000 u odnosu na presudu generalu Zdravku Tolimiru gdje je bilo nešto više od 4.500, a smanjili u odnosu na presudu Krstiću gdje je rečeno da je bilo više od 7.500 stradalih – kaže Stojanović.

Dodao je da su presude za genocid u Srebrenici bazirane na iskazu jednog svjedoka, Momira Nikolića, koji je ispred hotela „Fontana“ u Bratuncu 12. jula 1995. godine ujutro rekao da će svi zarobljenici biti pobijeni.

– Tada uopšte nije bilo zarobljenih. To je bila budalaština. Nikada u istoriji pravosuđa tako ozbiljna stvar, na osnovu koje se zasniva priča o genocidu, nije i neće biti zasnovana na iskazu jednog čovjeka – kaže Stojanović, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se