18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Maksimalnih 40 godina zatvora za Karadžića

HAG – Prvostepeno vijeće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji kaznilo je nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića sa 40 godina zatvora.

Karadžić je proglašen krivim za udruženi zločinački poduhvat u jednom broju opština, poput Foče, Zvornika, Bratunca, Brčkog, Sokoca…te nekih opština na zapadu – Ključa, Sanskog Mosta, Banjaluke..

Sudsko vijeće procjenjuje da je Karadžić kao rukovodeći politički faktor i osoba koja je nadzirala vojne strukture odgovoran za likvidacije, progone, istrebljenja, mučenja, premještanja stanovništva…

Istovremeno, Vijeće je odbacilo optužbu da je u tim opštinama počinjen genocid.

Karadžić je proglašen krivim za „uduženi zločinački poduhvat“ nad stanovništvom Sarajeva, odnosno snajperska i artiljerijska dejstva ne samo na vojne objekte već i na civile.

Sudsko vijeće procjenjuje da su rat vodile „dvije strane“, te da je bilo slučajeva kada su muslimanske snage vršile napade na područja koja su same kontrolisale, kao i na međunarodne snage, kako bi skrenule pažnju stranih faktora.

Ali, Sudsko vijeća smatra da su to „beznačajni slučajevi“ u opštoj slici rata na tom području.

Takođe, Sudsko vijeće osudilo je Karadžića za zarobljavanje pripadnika UN u maju 1995. godine sa namjerom da se zaustave NATO udari, što je i postignuto.

Vijeće je ocijenilo da osoblje UN nije bilo dio tih napada te je bespravno zarobljeno, a životi su im bili ugroženi.

U slučaju Srebrenice, Prvostepeno vijeće je presudilo da je Karadžić odobrio akciju u Srebrenici te da se iz njegovog govora sa povjerenikom Miroslavom Derenjićem, mada je, kako je navedeno, „bio šifrovan“, moglo zaključiti da se saglasio sa likvidacijama.

Presuđeno je da Radovan Karadžić možda nije od početka bio upoznat sa namjerom da dođe do likvidacija, ali da je postao učesnik „udruženog zločinačkog poduhvata“.

To je za Vijeće tribunala bio dokaz da je i sam učesnik u genocidu.

Sudsko vijeće je pri određivanju presude uzelo u obzir, kako je navedeno, centralnu ulogu Radovana Karadžića u političkom odlučivanju i kontroli oružanih snaga.

Istovremeno, uzelo je u obzir njegovo ponašanje tokom suđenja, priznanje da je zločina bilo, kao i činjenicu da je napustio sve funkcije 1996. godine.

Bivši predsjednik Srpske tako je okrivljen za „udruženi zločinački poduhvat“ i genocid u Srebrenici, zatim „udružene zločinačke poduhvate“ u Sarajevu, nad osobljem UN i u jednom broju opština.

Oslobođen je optužbe za genocid u tim opštinama, jer Sudsko vijeće nije pronašlo dokaze.

Karadžić ima priliku da se žali na presudu Žalbenom vijeću Haškog tribunala

Presudu je donijelo Prvostepeno vijeće Tribinala kojim je predsjedavao južnokorejski sudija O-Gon Kvon, a članovi su bili sudija Hauard Morison iz Velike Britanije i sudija Melvil Ber iz Trinidada i Tobaga.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se