24.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Kokain u BiH stizao iz Južne Amerike

ZADAR – Državljanin BiH i još 12 osoba, čiji identitet juče nije saopšten, uhapšeni su u nekoliko zemalja u međunarodnoj akciji „Dunav“ zbog sumnje da su švercovali kokain iz Južne Amerike u Holandiju, a zatim ga prodavali u BiH, Hrvatsku i Austriju.

Ova kriminalna grupa sumnjiči se da je u 12 navrata tokom prošle godine iz Amerike u Evropu prošvercovala oko 34 kilograma kokaina vrijednog oko 1,36 miliona evra.

Policija je tada u šest odvojenih pretresa u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Holandiji zaplijenila oko osam kilograma kokaina.

Kako saznajemo, među uhapšenima je šest državljana Hrvatske, pet Austrijanaca i dva državljanina Srbije i jedan iz BiH.

Prema nepotvrđenim informacijama, mozak šverca droge iz Južne Amerike u Holandiju bili su Zdravko Dabo (66) iz Novalje i Danko Jurić (63) iz Zagreba. Oni su navodno prokrijumčarenu drogu skrivali u skladištu Marka M. (62) iz Hrvatske, koji je bio nastanjen u blizini Roterdama. Kokain su odatle tajnim putevima pomoću distributera prodavali u BiH, Hrvatsku i Austriju.

Izvor blizak istrazi kazao je da je tokom ove velike akcije pronađena i oduzeta veća suma novca, za koji se sumnja da je stečen preprodajom skupocjenog opijata.

– Oduzeta je i poslovna dokumentacija koja se dovodi u vezu sa pranjem novca – kazao je isti izvor.

Akciju „Dunav“, koja je trajala nekoliko mjeseci, sprovela je zadarska policija i USKOK, u saradnji sa policijom iz Austrije, Njemačke i Holandije.

Prema pisanju hrvatskih medija, uhapšeni Dabo jedan je od najvećih aktera međunarodnog krijumčarenja kokaina gdje je oprano na stotine miliona evra. Dabo je navodno uvijek vješto izmicao policiji, a jedan od aduta mu je bilo i mijenjanje identiteta. Jedno vrijeme imao je dokumenta na ime Zdravko Smojver i Kuster Krušer.

Više detalja o ovoj velikoj akciji trebalo bi biti poznato naredih dana.

Žene dileri

Dvije državljanke BiH uhapšene su proteklog vikenda u Vrgovcima u Hrvatskoj, nakon što je policija pretresom njihovog vozila „bora“ pronašli 618 grama heroina.

Pretres pomenutog automobila izvršen je u nedjelju.

One se sumnjiče za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet droge, pišu Nezavisne novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se