13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Karadžić: Ako bi bilo po pravu, presuda bi trebalo da bude oslobađajuća

BANJALUKA – Visoki zvaničnici Republike Srpske, predstavnici boračkih udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici političkih partija, pravni eksperti i analitičari jedinstveni su u ocjeni da bi presuda Haškog tribunala prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću trebalo da bude oslobađajuća, ukoliko se bude sudilo po pravu i pravdi.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije Srni da bi bilo iznenađenje da se prilikom izricanja presude Karadžiću odustane od koncepta krivice koja je u BiH nametnuta već na početku sukoba.

Dodik je naglasio da je nemoguće da je samo bivši predsjednik Srpske Radovan Karadžić kriv za sve za šta se tereti, ako uopšte ima krivicu, a da se nije postavilo pitanje odgovornosti Alije Izetbegovića, Franje Tuđmana i drugih.

„Sve što se Radovanu Karadžiću dešava nema element pravde već osvete. Žao mi je Karadžića, žao mi je i zato što nije bilo adekvatnog pristupa i prema drugim političkim strukturama u bivšoj Jugoslaviji za sve ono što se desilo. Nemoguće je da je samo Radovan Karadžić u svemu tome kriv, ako ima krivice.

Zato mi je žao, jer je ostalo gotovo netaknuto pitanje odgovornosti za zločine Alije Izetbegovića za kojeg se čekalo da umre da ne bi bio procesuiran. Ostali su i mnogi njegovi saradnici koji nikad nisu procesuirani. Jedan Naser Orića koji je klao Srbe brani se sa slobode u Sarajevu, a optužuju predsjednika Republike Srpske koji nikad nije dao ni jedan nalog da se počini ijedan zločin. Bar meni nije poznato“, naglasio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da bi bilo iznenađujuće da Haški tribunal ovoga puta, prilikom izricanja presude Karadžiću, odustane od koncepta da su Srbi generalno ti koji treba da odgovaraju za sve što se dešavalo tokom građanskog rata u BiH.

„Iz te projekcije o dominantnoj srpskoj krivici za ratne strahote, dobrim dijelom je proizašao nesrazmjer u broju optuženih i osuđenih za ratne zločine, a u Republici Srpskoj nedvosmisleno vlada mišljenje da je pravda pred Haškim tribunalom selektivnog karaktera i politički predodređena“, rekla je Cvijanovićeva.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović očekuje da će prvom predsjedniku Srpske biti izrečena oslobađajuća presuda u Hagu. On je rekao Srni da će presuda, ukoliko bude objektivnosti, biti oslobađajuća.

„Vjerujem u korektnost sudstva i suđenja i da presuda neće biti kako mnogi očekuju i naši neprijatelji priželjkuju“, istakao je Savanović.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izrazio je nadu da će presuda koju Haški tribunal izrekne prvom predsjedniku Republike u Srpskoj biti tretirana jedinstveno.

„Kao što vidite u Federaciji BiH postoje pripreme, opstruišu se neki regionalni projekti tipa pomirenja ili zajedničkih komisija u očekivanju nekakvih rezultata presude Karadžiću“, rekao je Stevandić, naglasivši da bi presuda Karadžiću trebalo da bude oslobađajuća.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Radojičić ne očekuje da će ta presuda na bilo koji način uticati na ustavnopravno uređenje ili položaj Republike Srpske.

On je izrazio nadu da će, iako Republika Srpska ima loše iskustvo sa Haškim tribunalom i presudama koje su ocjenjivane kao nepravedne, nepravične i teške, biti pokazana objektivnost u odnosu na sve ono što je sadržano u optužnici.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je da bilo koja presuda Karadžiću ne može imati posljedice po Republiku Srpsku, dodavši da nije optimista da će kazna biti mala, a pogotovo ne oslobađajuća.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić konstatovao je da, ukoliko presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu bude zasnovana na političkim ciljevima i pritisku, to će biti put u ambis i propast BiH, a ne ka pomirenju i suživotu.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra da prvostepenom presudom Karadžiću neće biti završena pravna bitka, već će uslijediti njen nastavak u kojem bi Republika Srpska morala da se maksimalno angažuje s ciljem osporavanja svake tačke presude.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih poginulih boraca i nestalih lica Nedeljko Mitrović smatra da presuda neće imati posljedice po ustavno-pravni, politički i teritorijalni integritet Srpske, ali Srpska treba da joj iskaže otpor i u tome pokaže potrebno jedinstvo.

On je istakao da Karadžić nije kriv za ono za šta ga tereti Haški tribunal, pogotovo za komandnu odgovornost sa nekakvim „genocidnim posljedicama“.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić rekao je da Karadžić nikada nije naredio nijedno krivično dijelo koje mu na teret stavlja Tužilaštvo Haškog tribunala, zbog čega bi trebalo da bude oslobođen.

„Imajući u vidu dosadašnji rad Haškog tribunala i visoke presude koje su izricane srpskim vojnicima i političkim zvaničnicima, nisam optimista u pogledu pozitivnog ishoda presude Karadžiću“, rekao je Dukić Srni.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić istakla je da će prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, bez obzira na to kakvu mu presudu izrekne Haški tribunal, ostati u istoriji zapamćen kao heroj koji je dao nemjerljiv doprinos stvaranju Republike i odbrani srpskog naroda sa ove strane Drine.

Ona je ocijenila da Karadžić nije kriv ni za jedno krivično djelo koje mu Haški tribunal stavlja na teret i da bi trebalo da bude oslobođen.

Predsjednik Udruženja „Veterani Republike Srpske“ Duško Vukotić istakao je da prvi predsjednik Srpske nije kriv ni za jedno krivično djelo koje mu Tužilaštvo u Hagu stavlja na teret, ali da će presuda Haškog tribunala biti drakonska i politička.

„Sigurno je da će presuda Karadžiću biti politička. Nakon njenog izricanja, može se očekivati diplomatska ofanziva, s ciljem daljeg urušavanja Republike Srpske, odnosno regionalizacije BiH do konačnog nestanka Srpske“, rekao je Vukotić Srni.

Član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić upozorio je da će presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu, pošto nije došlo do osude Slobodana Miloševića, sada imati najveću antisrpsku funkciju.

„Ona treba da stavi tačku u projektu prepravljanja istorije u slučaju raspada SFRJ i da bude ad akta oznaka opravdanja krvoločnog i nepravednog odnosa međunarodne zajednice prema Srbima“, rekao je Vasić Srni.

DNS smatra da prvostepena presuda Karadžiću, ma kakva ona bila, ne može imati posljedice po dejtonska rješenja za BiH i status Srpske kao njene državotvorne jedinice.

„Do objavljivanja presude, svako pretpostavljanje njenih eventualnih pravnih i političkih posljedica u BiH samo je zluradi i tendenciozni napad na subjektivitet, dignitet i međunarodnu potvrdu Republike Srpske“, saopšteno je iz DNS-a.

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je Srni da bi presuda trebalo da bude oslobađajuća, ukoliko se sudsko vijeće bude vodilo dokazima za njegovo djelovanje u toku rata.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ocijenio je da će presuda Haškog tribunala Radovanu Karadžiću sigurno biti teška, te na to ukazuju i reakcije iz FBiH i euforija koja se pokušava stvoriti.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić nada se da će presuda biti pravedna, ali da ne bi želio prije presude da govori bilo šta u vezi s tim, jer ne zna kakva će odluka biti. „Kada čujem presudu, reći ću svoje mišljenje“, rekao je Bosić.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić smatra da treba sačekati da presuda bude izrečena, kako bi se mogli dati odgovarajući komentari.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Dragan Đurđević rekao je da srpski radikali današnjim protestom u Beogradu izražavaju podršku prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, te da tim činom žele da ukažu na sve što je Haški tribunal i ranije radio srpskom narodu, da to nije nikakav sud pravde, nego antisrpski sud koji sudi samo Srbima i svim onim ljudima koji su bili vođe srpskog naroda.

Predsjednik SRS Republike Srpske Milanko Mihajilica rekao je da kakva god da bude presuda ona nije pravosnažna, a institucije i građani Republike Srpske treba da je na dostojanstven način sagledaju i na najbolji mogući način odgovore.

Pravni ekspert Vitomir Popović smatra da bi presuda mogla da bude oslobađajuća ako bi bila donesena po pravu, ali pošto je riječ o političkom sudu moguće je da bude i osuđujuća.

„I kada bi presuda bila osuđujuća, mislim da ne bi imala negativnu konotaciju za Republiku Srpsku ili bilo koga jer ne postoji kolektivna odgovornost“, rekao je Popović Srni.

Vojnopolitički analitičar Gostimir Popović smatra da će presuda Haškog tribunala prvom predsjedniku Republike Srpske biti drakonska, ali ne i legitimna.

Popović je rekao Srni da će odluka Haškog tribunala biti na štetu i Karadžića i Republike Srpske, ali da nikako ne bi smjela da se odrazi na institucije Srpske.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da Haški tribunal neće donijeti oslobađajuću presudu za prvog predsjednika Republike Srpske jer je riječ o političkom sudu čiji je cilj da se Srbi predstave kao narod zločinaca.

„Haški tribunal je produžena ruka dijela međunarodne zajednice koji treba sudskim presudama da potvrdi lažnu i besmislenu tezu da su Srbi glavni krivci za ratne sukobe na prostoru bivše Jugoslavije, a Hrvati, Bošnjaci i Albanci tobože žrtve“, naveo je Linta.

Predsjednik Beogradskog foruma za svijet ravnopravnih Živadin Jovanović konstatovao je da nije slučajno što će Haški tribunal presudu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću izreći baš danas, kada se navršava 17 godina od NATO bombardovanja Srbije i Crne Gore.

To što će danas biti izrečena presuda Karadžiću, kaže on, ima za cilj da se priča samo o toj presudi, a da se ne priča o NATO agresiji na SR Jugoslaviju.

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić rekao je uoči ozricanja presude u Hagu da ne postoji razuman sud koji bi ga osudio i odbacuje sve spekulacije da bi presuda ili bilo koji njen dio mogli da ugroze Republiku Srpsku.

„Moja su očekivanja ista. Znam šta sam htio, šta sam uradio, čak i o čemu sam sanjao, i ne postoji razuman sud koji bi me osudio koliko god da je visokopozicioniranih srpskih zvaničnika osuđeno“, rekao je Karadžić juče za Birn.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se