18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Iživljavanje vandala na saobraćajnim znakovima

BANJALUKA – Hapšenje Pavla Vukovića (43) iz Kalesije zbog čupanja i uništavanja saobraćajnih znakova na Bulevaru još jedan je dokaz da se vandali najčešće mortus pijani iživljavaju na putnoj infrastrukturi i signalizaciji, ugrožavajući na taj način sve učesnike u saobraćaju.

Takav odnos prema komunalnoj opremi olakšao je gradsku kasu u prošloj godini za 162.000 KM. Zato je u ovoj godini za održavanje saobraćajne signalizacije planirano 250.000 KM.

– Lani je gradski budžet zamjena slupanih saobraćajnih ogledala, iščupanih znakova, stajališnih nadstrešnica stajala 80.000 KM – rekli su iz Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović kaže da je uništavanje saobraćajnih znakova i infrastrukture veliki problem u gradu.

– U prosjeku posljednjih pet godina grad troši 62.000 KM na obnavljanje saobraćajne signalizacije – rekao je Jaćimović.

Po njegovim riječima, pored toga što uništavanje saobraćajnih znakova donosi novčane troškove, zbog njega učesnici u saobraćaju ne mogu dobiti sve potrebne informacije za normalno odvijanje saobraćaja, što može dovesti do saobraćajnih nesreća.

– Rješenje ovog problema je u postavljanju video-nadzora na svim bitnim raskrsnicama i trgovima. Treba da se ugledamo na gradove u okruženju i širom Evrope koji su uveli video-nadzor koji ima višestruku ulogu. Mogli bismo otkrivati one koji uništavaju saobraćajne znakove, a i one koji čine kriminalna djela pa i one koji čine saobraćajne prekršaje – rekao je Jaćimović.

Dodao je da već postoji projektna dokumentacija kao i pozitivan stav Ministarstva unutrašnjih poslova, koje ima dobru volju da zajedno sa gradom finansira postavljanje video-nadzora na većini složenijih raskrsnica.

U Gradskoj upravi još ističu da kod uništavanja komunalne opreme najčešće stradaju korpe za otpatke, oprema na dječijim igralištima, poklopci na šahtovima i slivne rešetke.

– Prethodne godine smo za opravku korpi utrošili oko 2.400 KM, a najčešći problemi su krađa uložaka od pocinčanog lima i uništavanje nosača, bravica i ležajeva na korpama – kazali su u Gradskoj upravi.

Igrališta

Vandali ne štede ni dječija igrališta, najčešće pale korita tobogana, kidaju lance na ljuljaškama, lome sjedišta na klackalicama i čupaju vrtuljke iz betonske podloge.

– U prethodnoj godini za održavanje dječijih igrališta utrošili smo više od 22.000 KM – rekli su u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se