10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

ID poslala 60 džihadista u EU

Islamska država je poslala 60 džihadista i platila po 50.000 dolara da izvrše terorističke udare po Evropi, utvrdile su obavještajne službe evropskih država.

Prema izvještajima, koji su dijelom dati i medijima u Zapadnoj Evropi, mreža terorista koji su počinili krvave atentate u Parizu i Briselu još nije razbijena, o čemu svjedoče i najnovija hapšenja u Holandiji, a Islamska država je odabrala hiljadu i po svojih fanatizovanih pripadnika za buduće udare svud po svijetu, ali najviše u Evropi., javlja RTRS.

Italijanski list Stampa pored ostalih prenosi saznanja obavještajnih stručnjaka da terorističke mreže, grupe, novac, opremu, eksploziv i naoružanje priprema i organizuje Odjeljenje spoljne bezbjednosti Islamske države u glavnom taboru u Raki u Siriji.

To je Amn al-Kardži i najvažniji je od četiri odjeljka bezbjednosne strukture ID Amnijarat, raspolaže s najspremnijim obučenim teroristima i sredstvima, a njegovi rukovodioci i pripadnici su najvećim dijelom džihadisti stranci iz arapskih zemalja i Evrope.

Amn al-Kardži je prava „država u državi“ ID i od te svemoćne službe zaziru svi ostali „obični pripadnici ID“, prijeneli su evropskim obavještajcima uhapšeni džihadisti i oniji koji su se pokajali ili jednostavno više nisu bili u stanju da vrše zločine po Siriji i Iraku ili drugde po svijetu i zato su pobjegli iz terorističke paradržave.

Ovaj ključni sektor Islamske države je u jesen 2015, kako su ispričali dezerteri i bjegunci, poslao 60 terorista na čelu s vođom Abdelhamidom Abaudom, ubijenim u terorističkom pokolju u Parizu, a sa ciljem da izvrše atentate u Francuskoj, Belgiji i Velikoj Britaniji.

Bar dvadeset džihadista iz te grupe su još uvijek van domašaja evropskih službi bezbjednosti i policije, bili su organizovani u polusamostalne ili odvojene ćelije, tako da mogu da nastave pripreme za svoja krvava, ubilačka nedjela ako jedna od ćelija bude uništena ili otkrivena.

Kamikaze čiji je cilj da sebe i što više ljudi raznesu eksplozivom su pod stalnom prismotrom „koordinatora“ koji im stalno daju naredbe i uputstva za atentate.

Do novembra 2015. je na čelu Amn al-Kardžija bio Tunižanin Abu Rahman al-Tunisi, koji je posle atentata u Parizu ubijen u američkom napadu na središte ID u Siriji u Raki.

Prema izvorima američkog ministarstva odbrane Pentagona Rahman al-Tunisi je bio glavni odgovoran za dostavu informacija, upućivanje džihadista, novca i oružja i ključni organizator atentata na Zapadu.

Na srednjem nivou ove paradržavne zločinačke strukture je, zajedno s Abaudom, bio sad uhapšeni atentator u Parizu Salah Abdeslam, kao i Tunižanin Šaraf al-Muadan i Abdul Kader Hakim, koji su takođe likvidirani u američkom vazdušnom udaru na Raku.

Glavno spoljno delovanje Amn al-Kardžija je bilo i u rukama Sirijca Abu Kaleda, koji je obučavao evropske i druge strane džihadiste na poligonima, a dezertirao je iz ID prošle godine.

On je američkom novinaru Majklu Vajsu rekao da se međusobno ne vole „obični džihadisti“ i stranci koji se obučavaju za terorističke akcije u svijetu. Strance čak smatraju i „nepravim muslimanima“ jer su mnogi regrutovani iz kriminalnih sredina.

U Francuskoj uhapšeni džihadista, koji se pokajao, Nikola Moro je obavještajnim službama rekao da svaki džihadista koji kreće u Evropu da vrši atentate dobija po 50 hiljada dolara.

On je dao dragocjene podatke za sveukupno delovanje ID, a već u oktobru 2015. su pripadnici tajnih službi više zemalja EU dobili ozbiljna saznanja da je iz ID u Evropu upućeno 60 terorista.

Ti teroristi su, pod paskom Abauda, do Zapadne Evrope stigli preko Balkana, dobrim dijelom i prikriveni s lažnim pasošima u masi izbjeglica.

Јedan od „koordinatora“ je u Briselu upravo uhapšeni Fejsal Šefu koji je, pod maskom „nezavisnog novinara“, bio potpuno upleten u delovanje i vrbovanje džihadista. Za njega se verovalo da je bio treći odbegli terorista u atentatu na briselskom aerodromu.

Drugi „koordinator“ između naoružane ćelije koja je počinila atentate u Parizu i Briselu je bio Mohamed Belkaid, Alžirac ubijen u policijskoj akciji koja je prethodila hapšenju Abdeslama.

Obavještajac libanske šiitske organizacije Hezbolah Au Zalah, specijalizovan za delovanje džihadista, objasnio je da su džihadisti koji kreću u Evropu, „strani borci koji se tamo vraćaju, džihadisti koji su u Evropu upućeni pomešani s talasom izbjeglica“ i da je „riječ o ćelijama – grozdovima, po grupama od petorice u svakoj zoni, ali nijedna ne zna za drugu i stupaju u akciju kad dobiju naređenje“.

Obavejštajac pokreta Hezbolah smatra da je od Abaudove grupe od 60 terorista koja je stigla i počinila atentate u Evropi, ostala još polovina džihadista koji su skriveni i čekaju na uputstva ID.

Cela operacija upućivanja svih terorista u Evropu je dogovorena 4. novembra 2015, devet dana pre atentata u Parizu, kad su se ključni vođi Islamske države sastali u Tabki u Siriji i odlučili da se krene s planom „sejanja haosa i užasa u Evropi“, prenosi obaveštajna saznanja španski dnevnik Mundo.

Tad su upućene grupe džihadista i aktivirane „uspavane ćelije“ već spremnih terorista u Evropi, a to se uklopilo i u prethodni povratak najmanje 200 džihadista koji su bili državljani zemalja Evropske unije.

Britanski list Gardijan takođe prenosi obavještajna saznanja da su glavešine ID tad razmatrale ne samo planove za atentate, već i koje su „države kao društva najlakše za uzdrmavanje i rušenje“ pa je otud odabrana i lako ranjiva Belgija gdje je i sjedište Evropske unije i NATO.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se