9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Ibrahimović je jednom igraču za 12 minuta uništio karijeru (video)

Ako pitate fanove fudbala koje se internacionalne reprezentativne utakmice sjećaju s uživanjem u posljednjih pet godina, vjerovatno će većina reći Švedska – Engleska.

Susret je odigran u novembru 2012. godine i pamtimo je po vanzemaljskoj predstavi Zlatana Ibrahimovića, koji je susret preokrenuo za manje od 12 minuta, ali i uništio je jednu reprezentativnu karijeru.

Tog meča, i danas se vjerovatno sa knedlom u grlu sjeća Ryan Shawcross, izuzetno talentovani defanzivac, koji je u tom susretu dobio šansu u posljednjih 15 minuta. Engleska je tada vodila sa 2:1, i susret je trebalo privesti kraju.

Semafor je pokazivao 78. minutu susreta, kada se desio jedan od najspektakularnijih i najljepših preokreta u istoriji fudbala.

„Meni se u porodici i danas smiju kada mi kažu da mi je karijeru uništio samo jedan čovjek“, kazao je Shawcross za Daily Telegraph.

„Imao sam priliku, ali Zlatan ju je uništio. Siguran sam da ga mnogi defanzivci ne bi zaustavili. Igrao sam protiv najboljeg napadača na svijetu, koji je tada imao svoj trenutak“, priča Shawcross.

On je bio standardna okosnica odbrane Stouka, ali nakon susreta sa Švedskom poziva u reprezentaciju više nije bilo. On još uvijek igra na vrhunskom nivou, sjajno brani boje Stouka koji kotira visoko, obzirom na prethodne godine.

Sada, Shawcross misli da zaslužuje poziv u reprezentaciju, ali misli da ga neće dobiti pod aktuelnim selektorom.

Na tom meču, vidjeli smo dva preokreta, i jedan od najljepših golova u istoriji fudbala. Gol, koji se ni na igrici ne može ponoviti.

Poveli su Švedi upravo golom Ibrahimovića, ali je Wellbeck izjednačio meč. U 37. minuti Engleska je vodila sa 2:1, a strijelac je bio Stephen Caulker.

Do izjednačenja se čekalo do 77 minute, a tada je Ibrahimović izjednačio na 2:2, a ujedno to je početak noćne more za Ryana Shawcrossa.

Slobodan udarac sa preko 30 metara sedam minuta do kraja donio je novi preokret u režiji Zlatana Ibrahimovića. Da bi stvar bila još gora, lopta je išla nisko, ali „žabice“ se rijetko brane.

U 90. minuti, najljepši momenat meča. Joe Hart je nekako glavom izbacio loptu tokom opasnog napada, ali onda improvizovane makazice sa preko 20 metara dolile su sol na ranu Engleske, koju nikad niko na ovakav način nije uništio.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se