18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Hag sutra izriče presudu Radovanu Karadžiću

HAG – Sudsko vijeće Haškog tribunala najavilo je da će sutra izreću presudu u slučaju protiv prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

U odluci sudskog vijeća, koju je potpisao sudija O-Gon Kvon, navodi se da će presuda biti saopštena u 14.00 časova.

U završnoj riječi, u oktobru 2014. godine, tužilaštvo je zatražilo da Karadžić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i kažnjen doživotnim zatvorom, dok je Karadžić, koji se branio sam, tražio da bude oslobođen krivice.

Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine, a tereti se za „genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i druge zločine prema nesrpskom stanovništvu“ tokom rata u BiH.

Predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske prisustvovaće izricanju presude prvom predsjedniku Republike Srpske.

Iz Srpske, osim direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorada Kojića, izricanju presude prisustvovaće delegacija Boračke organizacije Republike Srpske predvođena predsjednikom te organizacije Milomirom Savčićem, te predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić, potvrđeno je Srni u ovim organizacijama.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je Srni da će do kraja ove sedmice u Srpskoj biti podignut nivo bezbjednosti, zbog izricinja presude Karadžiću.

„Posebna pažnja biće posvećena eventualnom okupljanju građana, zbog izricanja presude Karadžiću“, rekao je Vasić.

Presuda će biti izrečena na dan kada je prije 17 godina NATO počeo da bombarduje Srbiju.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se