15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Greška spriječila još krvaviji napad

BRISEL – Policija je identifikovala dvojicu terorista koji su posijali smrt u belgijskoj prestonici Briselu, utvrdivši da je Ibrahim el Bakravi odgovoran za eksploziju na aerodromu, a da se njegov brat Kalid raznio u vagonu u podzemnoj željeznici.

Belgijski federalni tužilac Frederik van Lev je rekao da je još jedan bombaš-samoubica učestvovao u napadu na aerodromu i da on još nije identifikovan, dok je treći napadač Nadžim Lahravi došao na aerodrom sa torbom u kojoj je bio eksploziv.

Istražioci slažu kockice

Tužilac je rekao da su privedene dvije osobe i da je jedna puštena, a druga na saslušanju. Iako je bilo objavljeno da je Lahravi, glavni osumnjičeni za napade, uhapšen, to je kasnije demantovano i policija je nastavila potragu za njim.

– Lahravi je u bjekstvu, nakon što mu se na aerodromu nije aktivirala bomba u torbi, koja je sadržavala najviše eksploziva – rekao je Van Lev.

On je rekao da su braća El Bakravi imala podebele policijske dosijee, ali da oni nisu bili u vezi sa terorističkim aktivnostima, već kriminalom.

– Napadači su do aerodroma došli taksijem iz briselskog naselja Šarbek. Tokom pretrage jednog stana u tom naselju policija je u kanti za smeće na ulici pronašla laptop u kojem se nalazila tekstualna poruka, koju je napisao Ibrahim el Bakravi – kazao je Van Lev i dodao da je u tri eksplozije na aerodromu i metrou poginulo 32 ljudi, a povrijeđeno 270 osoba iz 40 zemalja.

El Bakravi u testamentu navodi da se osjeća sve nesigurnije i da strahuje da će završiti u zatvoru.

– Pošto više ne znam šta da uradim, svuda je za mnom potraga, više nisam nigdje bezbjedan i, ako to potraje bez kraja, prijeti mi opasnost da zauvijek ostanem u zatvorskoj ćeliji – piše u testamentu.

Lahravi je i dalje glavna meta policije, jer vjeruju da je bio glavni organizator napada. On je bio vrlo blizak sa glavnim osumnjičenim za prošlogodišnji napad u Parizu Salahom Abdeslamom, koji je uhapšen prije nekoliko dana u Briselu. Lahravijev DNK je pronađen u kućama koje su koristili teroristi koji su izveli napade u Parizu. Pronađeni dokazi povezuju i braću El Bakravi sa Abdeslamom. Kalid el Bakravi je pod lažnim imenom iznajmio stan u dijelu Brisela, gdje je policija tokom prošlonedjeljnih racija ubila jednog napadača. Tokom te racije istražioci su pronašli zastavu Islamske države, automatsku pušku, detonatore i Abdeslamove otiske prstiju.

Teroriste koji su izvršili samoubilačke napade na aerodromu odao je jedan detalj. Na snimku bezbjednosne kamere se vidi da dvojica muškaraca obučena u crno na lijevim šakama nose rukavice koje su im najvjerovatnije poslužile za skrivanje detonatora kojima su aktivirali eksplozivne naprave. Treći muškarac sa fotografije nije obučen u crno i nema rukavicu, što potvrđuje procjenu belgijske policije da je on treći učesnik bombaškog napada i da je na aerodromskom terminalu ostavio bombu u putnoj torbi, a potom napustio aerodrom. Istražioci sumnjaju da su teroristi na kolicima za prtljag nosili eksplozivne naprave, ali to tek daljom istragom treba da bude utvrđeno, kao i da li nekome od njih pripadaju pojas sa eksplozivom i „kalašnjikovi“ koji su pronađeni na aerodromu. Svjetski mediji su objavili da su napadači na aerodrom najverovatnije ušli pod lažnim imenima.

Tužilac je rekao da je policija zahvaljujući informacijama dobijenim od taksiste koji je prevozio teroriste na aerodrom u stanu iz kojeg su krenuli pronašla 15 kilograma snažnog eksploziva TATP i velike količine materijala za izradu bombi. Istakao je da je policija pronašla 150 litara acetona, detonatore, torbe pune eksera i drugu opremu koja se koristi za pravljenje bombi kakve su korišćene u napadima u Briselu. Snažan eksploziv TATP obilno koriste džihadisti Islamske države.

– Teroristi su greškom poručili manji taksi, a ne kombi, pa zato tolika količina eksploziva nije mogla biti prebačena do aerodroma – kazao je tužilac.

Glavnoosumnjičeni Lahravi, koji se vratio iz Sirije, pravio je bombe koje su korišćene u masakru u Parizu. Istražioci vjeruju da je isti eksploziv nazvan „satanina majka“ korišćen i u napadu u Briselu.

Italijanska policija je u blizini Napulja uhapsila Iračanina za koga francuske i belgijske vlasti tvrde da ima veze sa terorizmom. Nije precizirao da li je uhapšeni imao direktne veze sa napadima u Briselu i novembarskim napadima u Parizu.

Majka poginula, blizanci preživjeli

Poslije paklenog utorka počela je identifikacija žrtava terorističkog napada.

– Tačan broj žrtava još nije utvrđen. Neke ljude držimo u vještačkoj komi, dok su drugi na intenzivnoj njezi i imaju ozbiljne povrede – rekla je ministar zdravlja Belgije Megi de Blok.

Prva je identifikovana Adelma Tapia Ruiz iz Perua, koja je živjela u Briselu devet godina. Ona je sa mužem i trogodišnjim bliznakinjama krenula da posjeti majku u Njujorku, kada su bombe eksplodirale na aerodromu. Jedna djevojčica je povrijeđena, a njen muž i druga djevojčica su prošli bez povreda.

– Veoma je teško opisati bol koji osjećamo. Ova tragedija duboko je potresla porodicu. Moja sestra je poginula u napadu terorista koji nikada nećemo moći da razumijemo – napisao je brat ubijene na „Fejsbuku“.

Evropski lideri su poručili da će braniti demokratiju i toleranciju i boriti se protiv terorizma na sve moguće načine. U rijetkom zajedničkom saopštenju lideri EU su naveli da su napadi bili udar na otvoreno demokratsko društvo i izrazili solidarnost sa Belgijom.

– EU i njene članice odlučne su da se zajedno suoče sa prijetnjom svim neophodnim sredstvima. Posljednji napad samo jača našu riješenost da branimo evropske vrijednosti i toleranciju od napada neistomišljenika – navedeno je u saopštenju.

Francuski premijer Manuel Vals ocijenio je da je potrebno hitno pojačati kontrolu spoljnih granica EU.

– Potrebno je hitno formirati bazu ličnih podataka o putnicima na aerodromima i pojačati kontrolu spoljnih granica EU da niko više ne bi mogao proći sa lažnim ispravama. Svi znamo da je Islamska država napravila veliki broj lažnih pasoša u Siriji – rekao je Vals.

Belgijanci su juče počeli da se vraćaju normalnom životu, ali uz najviše mjere bezbjednosti. Škole i željeznica su počele s radom, metro je djelimično funkcionisao, a aerodrom gdje se dogodio napad ostaje zatvoren.

Lažna uzbuna na aerodromu

Na aerodromu u gradu Šarlroa južno od Brisela juče je došlo do lažne uzbune zbog sumnjivog mobilnog telefona u automobilu na parkingu, što je izazvalo bojazan da je riječ o bombi. Čuvari parkinga su pozvali policiju, pa su jedinice za deminiranje pažljivo pregledale automobil i ustanovile da nije riječ o eksplozivnoj napravi.

Heroj sa „Zaventema“

Nosača prtljaga na aerodromu „Zaventem“ belgijski mediji su proglasili herojem pošto je uspio da izvuče sedam povrijeđenih osoba nakon napada. Alfons Lajura nije napustio mjesto na kojem je došlo do dvije eksplozije, već je pomogao povrijeđenima.

– Pružio sam im pomoć, iznijeli smo i neke koji se nisu micali. Panike je bilo svuda. Vidio sam ljude kako leže na podu prekriveni krvlju – rekao je Lajura.

Jedan od korisnika „Tvitera“ napisao je dirljivu poruku: „Teroristi stvaraju heroje. Heroj ne brine o religiji, heroj je samo dobar čovjek“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se