12 C
Zvornik
20. април 2024.

GLAVE PADAJU ZA SITNICE: Džihadisti za manje od dvije godine pogubili 3.967 ljudi

Osam holandskih plaćenika, koji su bili pripadnici Islamske države, pogubljeno je zbog „pokušaja dezertiranja i svađe sa obavještajcima kalifata“, prenose aktivisti iz Sirije. Džihadisti ISIS-a do sada su u Siriji pogubili ukupno 3.967 osoba, navodi „Dejli mejl“.

„ISIS je do sada pogubio čak 420 sopstvenih pripadnika zbog zločina poput izdaje, špijuniranja za druge zemlje, ili pokušaja dezertiranja“, napisao je na Tviteru pripadnik nevladine aktivističke grupe “ Raqqa is Being Slaughtered Silently“ (RBSS) Abu Muhamed.

Troje drugih džihadista iz Holandije uhapsili su pripadnici iračkog ogranka Islamske države, pod optužbom da su pokušali da pobjegnu. Jedan od zarobljenih prebijen je nasmrt za vrijeme ispitivanja.

Islamska država je ukupno pogubila 3.967 osoba u Siriji od proglašenja Kalifata krajem juna 2014. godine

Ubistva su se dogodila nakon prošlomjesečne svađe između 75 džihadista iz Holandije i obavještajaca Islamske države iz Iraka. Vođe ISIS-a poslali su delegata da razriješi spor, no delegat je bio ubijen, tvrdi Muhamed, a prenose britanski mediji.

Nakon toga, vođe Islamske države naredili su hapšenje svih pripadnika holandskog ogranka, i zarobili ih u Tabaki i Maadanu u Siriji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se