18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Florens Artman: Karadžić će biti osuđen za genocid u BiH

“Hag zahtijeva da Šešelj dođe tamo. Sada je procedura ista kao za vrijeme Miloševića koji nije htio da ide. Ako se dobrovoljno ne pojavi na avionu, biće uhapšen”, kazala je Florens Artman.

Hartman je dodala da je sve stvar sudske odluke.

“Ako sudska odluka bude da Šešelj treba biti izručen, biće izručen. Ne mogu znati unaprijed šta će sudije iz Srbije odlučiti. Ipak ovo nije stvar ‘hoću – neću’”.

U vezi sa presudom Radovanu Karadžiću koja je najavljena za 24. mart, Hartman je kazala da je potrebno uzeti u obzir sve činjenice i znati na osnovu čega je dobio kaznu, ako je dobije.

“Očekujem da će biti osuđen zbog njegove uloge i dokaznog materijala i moje percepcije jer sam ga vidjela na terenu tada. Čak koliko god godina dobije, moramo da znamo na osnovu čega je dobio. Tužba za genocid ’92. u nekoliko opština i događaje iz ’95. Do sada nije kvalifikovan genocid za etničko čišćenje, ne samo u tim opštinama. U vezi sa događajima iz ’95. očekujem da će biti osuđen za genocid u Srebrenici. Optužen je za udruženi zločinački poduhvat. U četiri navrata je imao “četiri bande”. Samo jedna grupa je bila od ljudi iz Beograda iz Miloševićevog režima. Uklanjanje Bošnjaka i Hrvata iz teritorije koju su ekstremni Srbi htjeli pretvoriti u državu, a da li je etničko čišćenje urađeno uz pomoć Beograda ili ne, vidjećemo”, kazala je.

Takođe, kazala je da sudija mora uzeti u obzir obje strane; i tužilaštva i odbrane.

“Sudija može uzeti u obzir obje strane. Sudije moraju raditi na osnovu dokaza i ne mogu izmišljati i vaditi iz fioke nešto što nije”.

Na pitanje da li će politika odigrati ulogu u donošenju presude Karadžiću, Artman je kazala da uticaj postoji.

“Haški tribunal je sam dokazivao da posljednjih deset godina je pustio prostor za politiku. Uticaj politike postoji”.

Koje bi posljedice mogla imati presuda u ovom slučaju?

“Istina ima posljedice, ali politička elita mora imati volju da institucionalno priznaje što je bilo. Ako ne provodite u svakodnevnici ono što je utvrđeno i istine oko događaja i zločina, onda ni ta presuda niti prethodne nemaju poente. Trebamo učiti i nastaviti sa priznavanjem patnje žrtvi”.

Florens Artman je na objasnila da Haški tribunal nije uradio cijeli zadatak, ali je pokrenuo bitna pitanja.

“Haški tribunal nije uradio cijeli zadatak, ali je pokrenuo bitno. Ne možemo samo računati na njega, lokalni sudovi moraju nastaviti ono što je on počeo. Neophodno je da se smiri situacija u regiji”.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se