23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Fajnenšel tajms: Kosovo klizi u totalnu anarhiju

Magazin “Fajnenšel tajm” objavio je analizu protesta na Kosovu za vreme biranja Hašima Tačija za predsjednika, naglasivši da južna srpska pokrajina klizi u Hobsovu anarhiju, stanje u kojoj vlada opšti haos iz kojeg se pojedincu daje moć da neograničeno vlada svima.

Magazin podsjeća da je kosovska Palata pravde opisana u jednoj brošuri EU kao “simbol povećanja javnog poštovanja i povjerenja u institucije koje garantuju vladavinu prava na Kosovu”.

Ali u petak, piše magazin na svom sajtu, nije bilo ni poštovanja zakona niti pravde, mira i stabilnosti zbog demonstracija tokom proglašenja Tačija.

“Opozicioni poslanici su bacili suzavac unutar parlamenta, kao što su to u više navrata radili od oktobra, u pokušaju da obore vladu i primoraju je na prevremene izbore. Van parlamenta, demonstranti koji su organizovali proteste bacali su na Trgu Skenderbega molotovljeve koktele i kamenje na policiju u punoj opremi. Policija, od kojih su neki bili raspoređeni kao snajperisti na obližnjim krovovima, borila se suzavcem i vodenim topovima. Dok su oni čištili trg, izgledalo je manje značajno da je Tači izabran za predsjednika nego da je Kosovo jedan korak bliže da ispuni uslov za Hobsovu anarhiju”, piše magazin.

Oni podsjećaju da je SAD i veći dio EU 2008. podržao samoproklamovanu nezavisnost Kosova a da “sada te iste vlade gledaju politički nered i nasilje u Prištini, koji pravi sveopštu atmosferu straha i nepovjerenja između Albanaca i Srba, sa mješavinom očajanja i zabrinutosti”.

“Kosovo je kao dijete koje je uvijek držano za ruku, tako da ne padne”, kaže Ariana Kosaj-Mustafe, pravni ekspert obrazovan u Londonu i programski direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj. “Problem je što smo sada svi zabrinuti zbog mogućeg nasilja.”

Dio problema leži u dogovoru, parafiranom u avgustu vlade Kosova i Srbije, da uspostavi široka prava autonomije za Srbe u pokrajini. Albanski nacionalisti, koncentrisani u pokretu “Samoopredeljenje”, glavnoj opozicionoj stranci, protiv su tog dogovora.

Magazin zaključuje da je haos na Kosovu cijena koju SAD i EU plaćaju zbog “površne politike stabilnosti” koju su vodile.

“Nesumnjivo, još ima vremena da se bave ovim pitanjima prije nego što totalna anarhija preuzme Kosovo”, piše list i podsjeća na izjavu kosovskog ministra za evropske integracije koji je rekao da “EU uvijek kasni u vezi sa pitanjima zapadnog Balkana.”

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se