2 C
Zvornik
20. април 2024.

Elez: Nema opasnosti od većih poplava

GRADIŠKA – Direktor Republičke uprave civilne zaštite Veseljko Elez rekao je da se u Republici Srpskoj u narednih nekoliko dana očekuju padavine koje neće izazvati značajnije povećanje vodostaja rijeka i veće opasnosti od poplava.

Elez je nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima opštine Gradiška istakao da je stanje u priobalnom području rijeke Save u Gradišci i Srpcu stabilno, te da se ne očekuje značajnije povećanje vodostaja Save.

„U Semberiji bi trebalo da prestanu padavine, te se i na tom području ne očekuju veći problemi. Manja klizišta pojavila su se duž rijeke Drine i na području Rudog, gdje su zabilježene veće padavine“, naveo je Elez.

On je naglasio da je cilj sastanaka sa predstavnicima opština da se analizira šta je urađeno u proteklom periodu i šta je to još potrebno uraditi na planu zaštite od poplava.

Elez je u Gradišci danas razgovarao sa zamjenikom načelnika opštine Nikolom Soldatićem, šefom opštinskog Odsjeka civilne zaštite Boškom Pucarom, starješinom Profesionalne vatrogasne jedinice Goranom Stojakovićem i načelnikom opštinskog Odjeljenja za urbanizam, građenje, komunalne i stambene poslove Slobodanom Vidovićem.

Soldatić je rekao da su prošle godine sanirana tri klizišta na savskom nasipu na području Gradiške, te da su se sada pojavila još dva manja klizišta koja neće značajno uticati na stabilnost nasipa.

On je dodao da je već nekoliko dana Civilna zaštita opštine Gradiška u pripravnosti i u stalnom kontaktu sa Republičkom upravom civilne zaštite i Hidrometeorološkim zavodom, ali da se ne očekuje da će vodostaj Save i manjih rječica na području opštine izazvati veće probleme i ugroziti stanovništvo i njihovu imovinu.

Na području opštine Gradiška u nebranjenom području zaplavljeno je 12 kuća u selu Orubica, gdje živi 15 stanovnika uglavnom starije životne dobi, kojima Civilna zaštita svakodnevno dostavlja hranu i vodu za piće.

Nakon sastanka sa predstavnicima opštine Gradiška, direktor Republičke uprave civilne zaštite Veseljko Elez obišao je savski nasip na području Gradiške i Srpca.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se