2 C
Zvornik
19. април 2024.

Dodik: Izetbegović ne može u ime BiH da pokreće reviziju postupka protiv Srbije

BIJELJINA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče Srni da ne dolazi u obzir pokretanje revizije postupka po tužbi BiH protiv Srbije, kako to najavljuje predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ističući da bi, prije svega, trebalo obnoviti tužbu protiv onih koju su pucali na svoj narod na Markalama.

Dodik ističe da Izetbegović nije BiH i da ne može u ime BiH bilo šta pokretati ili uraditi.

„Nema toga koji bi se u ime Republike Srpske i Srba priključio njegovom zahtjevu da se obnovi tužba protiv Srbije u Međunarodnom sudu pravde u Hagu“, rekao je Dodik.

Navodeći da bi obnavljanje bilo kakve tužbe u ime BiH značilo saglasnost i Republike Srpske, odnosno srpskog člana Predsjedništva BiH, Dodik je istakao da je u potpunosti uvjeren da te saglasnosti neće biti od Mladena Ivanića ili bilo koga.

Dodik je ocijenio da je očigledno da je pravovremeno reagovanje i stav Vlade Srpske u vezi sa presudom Haškog tribunala prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću dovoljno iritirala Izetbegovića, koji mora da zna da tu svoju ljutnju može samo da zadrži za sebe i da ne može da govori u ime BiH.

„Ovo je pokušaj i dokaz da oni žele sukob ne samo sa Srbima u Republici Srpskoj, nego sada i sa Srbima u cjelini. Takav Bakir Izetbegović ne može da bude faktor stabilnosti i mira“, rekao je Dodik.

On je naveo da Izetbegović svojim zabludama i snovima pokušava da uzmemiri regionalnu stabilnost, dodajući da se politika koju vodi premijer Srbije Aleksandar Vučić pokazuje kao politika stabilnosti i mira u regionu.

„Izetbegović je loša pojava za Srbe u cjelini. On ne donosi ništa dobro na planu pomirenja. On govori u ime onog radikalnog dijela muslimana koji su u BiH stalno za neke sukobe“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske ističe da nema elemenata za obnavljanje tužbe i da to pokazuje i presuda Karadžića na koju se poziva Izetbegović.

„Obnova tužbe ne dolazi u obzir. To nije na dnevnom redu. Ako treba šta tužiti i obnoviti, onda treba obnoviti tužbu protiv onih koji su pucali na svoj narod na Markalama i počinili jednu takvu scenu masakra koji je poslužio kasnije da se satanizuju Srbi i da se uvedu sankcije Srbiji“, rekao je Dodik.

On je istakao da o tome najbolje govori izuzeto mišljenje sudije Haškog suda. „Mada je bilo mnogo i onih drugih koji su ranije kao vojnici u ime međunarodnih snaga isticali sumnje o tom samom događaju“, rekao je Dodik.

Međutim, kaže Dodik, trebala je propaganda koja je dovela do žrtava na Markalama koje su ubile muslimanske snage, te do žrtava na tuzlanskoj kapiji, stradalim od granate koja nije ispaljena sa srpskih položaja.

Dodik smatra da za taj zločin, podvalu i prevaru neko mora da odgovora, a ne da se sada skreće priča o mogućoj ponovnoj tužbi BiH protiv Srbije na osnovu prvostepene haške presude Karadžiću.

„BiH više nikada neće uspjeti naći snage, odnosno proceduralih poteza koji bi mogli dovesti do tužbe protiv Srbije“, poručio je Dodik.

Izetbegović je najavio da će, ako bude novih elemenata, a na osnovu prvostepene haške presude Karadžiću, BiH pokrenuti reviziju postupka po tužbi protiv Srbije, dodajući da se presuda pažljivo analizira.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se