18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Djeca »mašine« za sticanje bogatstva

OSLO – Najmlađi milijarder na listi „Forbsa“ Norvežanka Aleksandra Andersen zaradila je 1,5 milijardi dolara na plantažama duvana, na kojima rade desetogodišnjaci.

Aleksandra (19) i njena sestra Katarina (20) naslijedile su unosan porodični posao u duvanskoj industriji, a njihov otac Johan Andersen zaradio je 500 miliona dolara i novac investirao u nekretnine i fondove.

Nasljednica Aleksandra bavi se jahanjem i najviše vremena provodi sa svojim konjima. Do sada je pobijedila na više takmičenja, podsjećaju mediji i navode da su za to vrijeme na njenim plantažama u Malaviju i Zimbabveu radila sasvim mala djeca.

– Protivimo se radu djece, ali ne možemo učiniti ništa da bismo to spriječili – objašnjava portparol kompanije.

Karl Erik Lund, naučnik i istraživač sa norveškog Instituta za zdravlje, napominje da je porodica Andersen bogata, „djelimično, zahvaljujući tome što je odgovorna za patnju djece“.

Andersen je 2012. godine prestao da puši, dok je još 2005. prodao udjele u svojoj kompaniji iz „moralnih razloga“.

Andersen, ipak, na kraju nije donirao novac, zbog čega ga je prozvao i ultramilijarder Bil Gejst. Međutim, Andersen mu je odgovorio da će novac zadržati, bez obzira da li se to sviđa Gejtsu ili ne.

Kada su ga pitali kako se osjeća, pošto je njegova firma nastala na poslovima koji su uzrokovali smrt i patnju, Andersen je odgovorio: „O tome nisam razmišljao više od onih u Ministarstvu finansija koji su pokupili porez od tih istih poslova“. On je bio peta generacija koja je u porodici vodila korporaciju „Tiemans tobaks fabrik“, najveću duvansku kompaniju u Norveškoj.

Nedavno je organizacija „Hjuman rajts voč“ upozorila da na plantažama duvana u SAD rade djeca koja nisu zaštićena od otrovnih supstanci. Mnogi su premladi da bi kupili cigarete, ali ipak su „dovoljno stari da rade na plantažama duvana“ u toj državi, upozorila je ta, organizacije koja se bori za zaštitu ljudskih prava.

Većina ih je na poljima, pod visokim ljetnim temperaturama. Rade 11, pa i 12 sati dnevno, bez odgovarajuće zaštitne opreme. To znači da su veoma mnogo izloženi nikotinu i otrovnim pesticidima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se