18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Devet puta više pljački u FBiH nego u RS

BANJALUKA, SARAJEVO – Čak 875 razbojništava dogodilo se lani u FBiH, pokazuju podaci Federalne uprave policije (FBiH).

Ova vrsta kriminaliteta zabilježila je „mršav“ pad u odnosu na godinu ranije, kada je evidentirano 914 razbojništava.

Da su cifre koje se odnose na FBiH daleko od idiličnih zaključuje se kad se uporede s brojem pljački u RS, gdje ih je tokom prošle godine bilo tek 97. Dakle, na svako razbojništvo u RS, dogodilo ih se čak devet u FBiH.

Ubjedljivo najviše pljačkaša tokom prošle godine haralo je Kantonom Sarajevo, gdje je registrovano oko 550 razbojništava. Ipak, u tamošnjem MUP-u ističu da je riječ o statistici koja je povoljnija u odnosu na godinu ranije.

„To je oko 12 odsto manje u odnosu na 2014. godinu. Rasvijetljeno je više od 50 odsto ovih krivičnih djela. Mete su uglavnom prodavnice i sportske kladionice, a razbojnici prijete vatrenim oružjem ili nožem“, kazali su za „Nezavisne“ iz MUP-a Kantona Sarajevo.

S druge strane, iz MUP-a RS kažu da je broj razbojništava, evidentiran prošle godine, bio za oko deset procenata manji u odnosu na godinu ranije.

Pored pljački iz prošle godine, koje su policajci iz RS rasvijetlili, rasvijetljeno je i osam razbojništava počinjenih u prethodnom periodu. Nadležnim tužilaštvima je podneseno 96 izvještaja protiv 46 lica.

Najčešći objekti napada u RS su bile trgovine (30), sportske kladionice (20), benzinske pumpe (16), kuće i stanovi (9), vozila (4) i ostali objekti (18).

„Prema izjavama oštećenih, ukupna materijalna šteta nastala izvršenjem razbojništava iznosi 1.358.269 KM“, navela je Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS.

Milanko Mihajlica, predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS, ocjenjuje da podaci jasno pokazuju da je problematika, kada je riječ o određenim prekršajnim i krivičnim djelima, u RS zastupljena u manjem obimu nego u FBiH. On je dodao da u cijeloj BiH problem predstavlja organizovani kriminal i najteži oblici privrednog kriminala.

Inače, kako nam je potvrđeno iz MUP-a RS, razbojnici su prošle godine upotrijebili silu u 50 slučajeva, nad ukupno 108 žrtava njihovih pohoda.

„Tom prilikom devet lica je zadobilo teške tjelesne povrede i devet lica lake povrede“, kazali su nam iz MUP-a RS.

Podsjećanja radi, da je MUP RS odlučan u obračunu sa razbojnicima ispostavilo se i početkom ove godine, kada je uhapsio više pripadnika vlastite Specijalne jedinice policije zbog pljačke 617.000 maraka UniCredit banke, koja se lani odigrala na autoputu Banjaluka – Gradiška.

Naime, u januaru su zbog tog razbojništva „pali“ specijalci Vladan Malić (33) i Goran Paraš (28) iz Banjaluke, zatim Aleksandar Popović (29) iz Kotor Varoša, ali i Danijel Kuzmić, takođe iz Kotor Varoša, radnik „Sektor sekjuritija“, te Oleg Banda iz Banjaluke, suvlasnik auto-placa „Kvatro“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se