8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Crna Gora deportuje članove opasne sekte

PODGORICA – Članovi japanske vjerske sekte „Aum šinrikjo“, koja je vršila obrede u Crnoj Gori, juče su deportovani.

Riječ je o, kako se navodi, 55 Rusa i pet Japanaca i oni su dobili rok da u ponedjeljak do kraja dana napuste državu, jer nisu imali prijavljen boravak u Crnoj Gori, gdje su boravili od 15. marta u hotelima „Perjanik“ i „Ramada“.

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, policija je na informativni razgovor privela strane državljane koji su boravili u danilovgradskom hotelu, nakon saznanja da je ovaj ugostiteljski objekat zatvoren za druge goste i da su tokom boravka osumnjičeni tražili da se pogase sve kamere.

Uhapšeni su ispitivani nekoliko sati u stanici policije i bili su im oduzeti mobilni telefoni i laptopi, međutim nakon saslušanja oni su pušteni uz rješenje da napuste državu jer nisu prijavili boravak.

Kako prenosi ruska novinska agencija Itar-Tas, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je izdalo saopštenje da je ambasada ove zemlje u Crnoj Gori bila u stalnom kontaktu sa lokalnim vlastima, s ciljem zaštite zakonskih prava Rusa koji su saslušavani u policiji. Portparol ruske ambasade za ruski list „RIA novosti“ je saopštio da „ovi građani moraju napustiti Crnu Goru do 28. marta, da su neki već otišli, a ostali će to uraditi tokom dana“.

Svi navodni članovi sekte „Aum šinrikjo“, koje je policija zatekla u danilovgradskom hotelu „Perjanik“ imali su vidljive povrede u predjelu vrata i članaka, potvrdio je izvor blizak istrazi. Pojasnio je da istražitelji pretpostavljaju da je riječ o obrednom povređivanju.

– Neki od njih imali su i povrede u predjelu koljena. Skoro svi su bili u istrošenoj garderobi, ispijeni, sa crnim podočnjacima – kazao je on.

Srpski mediji su objavili da ozloglašena grupa „Aum šinrikjo“ (Vrhovna istina sudnjeg dana), poznata po ubijanju otrovnim gasom, planira da svoj uticaj proširi i na Balkan. Službe bezbjednosti prate njihovo kretanje. Riječ je o sekti koja je devedesetih godina izvodila terorističke napade otrovnim gasom u Japanu i koja je dosad ubila 29, a ranila 6.300 ljudi. Iako je njen osnivač i vođa Ćizuo Macumoto, poznatiji kao Šoko Asahara, osuđen na smrt, njegovi sljedbenici ne odustaju od ekstremizma.

Planovi

Nakon što je proteklog vikenda u Crnoj Gori privedeno 55 ljudi povezanih sa ozloglašenom sektom, otkriveno je da je njihov trenutni cilj da svoje djelovanje prošire na balkanske države, uključujući i Srbiju, saznaju srpski mediji. Iz tog razloga srpske bezbjednosne službe prate da li bi ovaj klan i na području Srbije mogao da organizuje seanse, vrbuje nove članove ili možda pokuša napade.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se