4.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Biljana Plavšić: Karadžić je nerealni optimista

Jesam se pokajala za ono što se ratnih godina dešavalo u BiH, ali nisam sigurna da bi se i Radovan Karadžić ponio isto, kaže za „Blic” Biljana Plavšić, bivša predsjednica Republike Srpske.

Na dan izricanja presude svom nekadašnjem saborcu i saradniku, ratnom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, Biljana Plavšić kaže da nije optimistična. Za razliku od nje, Karadžić je, kako kaže, u optimizmu često bio nerealan.

– On je jedan nerealni optimista koji je Republiku Srpsku ponekad skupo koštao. Međutim, mislim da bi mu sada taj nerealni optimizam dobro došao. Branio se sam, imao je dobre savjetnike, imao je novca da ih plati. On je čovjek koji je u stanju sve to da podnese – kaže Plavšić.

Za nju je, kaže, sasvim normalno što se pokajala zbog svega učinjenog tokom ratova u BiH. Upravo to kajanje bila je jedna od olakšavajućih okolnosti koja je u njenom slučaju uticala na visinu kazne koju je odslužila 2009. godine.

– Sa sve tri strane je bilo zločina. Ne mogu prema tome da se odnosim tako što ću zaobići istinu i što ću prećutati ono što nije u redu i što nije kako treba. Svega ovoga je svestan i narod, ali ga boli nepravda – priča Biljana Plavšić.

Biljana Plavšić je 2003. godine priznala krivicu za zločine koje joj je Hag stavio na teret. Kako kaže, Karadžić je tada njeno priznanje komentarisao kao početak kraja Haškog tribunala.

– To je bilo 2003. godine. Danas, on je u istom tom Hagu gdje čeka presudu. To je još jedna stvar koja govori u prilog njegovom nerealnom optimizmu – kaže Plavšić.

Na izricanju presude Biljani Plavšić, haški sudija je, između ostalog, rekao da je njeno priznanje krivice važno za pomirenje u BiH i regionu. Ali danas, sa njene tačke gledišta, ponašanje Haga i sve dosadašnje presude tome nisu doprinjele. Danas je, tvrdi Biljana Plavšić, situacija možda i gora nego što je bila.

– Hag je pun prava, ali ne i pravde. Da nije tako, pomirenja bi vjerovatno bilo. Da sam mlađa, i da nisam prošla ono što jesam, možda bih i vjerovala da je ono moguće – priča Biljana Plavšić, koja ne vjeruje da će presuda Radovanu Karadžiću značiti i kraj Republike Srpske.

Radovan Karadžić je pred Haškim tribunalom optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Uz genocid u Srebrenici 1995. godine, tereti se i za genocid 1992. godine u još sedam opština: Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Među optužbama je i teror nad civilima u opkoljenom Sarajevu od 1992. do 1995. godine, uzimanje međunarodnih posmatrača UN za taoce, granatiranje pijace Markale u februaru 1994. godine…

via Biljana Plavšić: Karadžić je nerealni optimista – ATV – ATV.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se