4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Bez dogovora o jedinstvenom programu za obradu podataka

SARAJEVO – Na sjednici Centralnog popisnog biroa koja je danas održana u Sarajevu nije postignut dogovor o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva BiH, a konačno rješenje trebalo bi da bude postignuto na sljedećem sastanku u ponedjeljak, 14. marta.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je novinarima nakon sastanka da će stručno osoblje Agencije za statistiku BiH, zavoda za statistiku Republike Srpske i Federacije FBiH /FBiH/ nastojati da do ponedjeljka usaglasi jedinstveni program za obradu podataka popisa stanovništva.

„Zavod za statistiku Republike Srpske ne prihvata čak ni preporuke Međunarodne posmatračke operacije za popis /IMO/, dok Federalni zavod prihvata te preporuke“, rekao je Osmanović.

Osmanović je izrazio nadu da su direktori statističkih agencija svjesni odgovornosti i da će u narednih četiri-pet dana biti iznađeno rješenje i usvojen jedinstveni program obrade popisne građe.

On je podsjetio na izjavu direktora Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić da je 15. mart je optimalan rok da se usvoji program obrade popisne građe da bi do jula bili objavljeni rezultati popisa stanovništva BiH.

Ministar civilnih poslova BiH rekao je da ne može prihvatiti činjenicu da rezultati popisa neće biti objavljeni u zakonskom roku, dodajući da ukoliko Centralni popisni biro ne bude u poziciji da se usaglasi o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva neka institucija će to morati da uradi.

„Da li da Savjet ministara da neke čvršće preporuke da se usvoji program ili neke druge institucije. Uglavnom, mora se iznaći rješenje da budu objavljeni podaci popisa stanovništva u zakonski određenom roku“, rekao je Osmanović.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković navela je da se ne može reći da se ne uvažavaju preporuke IMO tima koji je do sada dao 22 izvještaja, dodajući da postoje određene preporuke koje nisu u potpunosti u saglasnosti sa nekim zakonskim odredbama.

„Dio preporuka, a njih je vrlo malo, predmet je otvorenog pitanja, a riječ je o mjestu rada i školovanja. Zakon je rekao potpuno jasno šta je uobičajeno mjesto stanovanja i ko je stalni stanovnik“, napomenula je Čičkovićeva.

Ona smatra da postoje šanse da bude postignut dogovor u vezi sa jedinstvenim programom za obradu podataka popisa stanovništva BiH.

„Šanse uvijek postoje, a o otvorenim pitanjima treba razgovarati u skladu sa Zakonom o popisu, metodologijom i naravno preporukama, te da se još jednom duboko analiziraju stvari i nađu rješenja koja su u skladu sa propisima“, rekla je Čičkovićeva, ističući da bi, ukoliko propadne popis, najdogovorniji bio onaj koji radi protivzakonito.

Odgovarajući na pitanje koliko bi bila vjerodostojna slika stanovništva ukoliko bi se uvrstili i stanovnici koji nisu rezidentni, Čičkovićeva ističe da to ne bi blo dobro jer je popis potreban zbog podataka po svim varijablama i po svim teritorijalnim jedinicama.

„Šta bi značilo da u jednom naseljenom mjestu imate po popisu stanovnike koji su nazovimo rezidentni, a oni to apsolutno nisu. Kako onda u tim naseljenim mjestima planirati vrtiće, škole?“, upitala je Čičkovićeva.

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić rekao je da će nakon sastanka Centralnog popisnog biroa u ponedjeljak biti poznato da li će stavovi biti usaglašeni.

„Pred nama se danas ponovo našao jedinstven prijedlog metodologije za obradu stanovništva koji je predložen u junu 2015. godine. Federalni zavod za statistiku se pozitivno izjasnio o usvajanju IMO preporuka koje je potpisao i direktor Evrostata Piter Everers“, rekao je Kremić.

Odgovarajući na pitanje šta BiH ima od popisa stanovništva i da li su lažirani podaci ako se i ljudi koji nisu rezidentni nađu u tim podacima, Kremić je rekao da nije saglasan sa tom terminologijom.

„To bi značilo da institucije BiH lažiraju podatke. Ovdje je riječ o preporukama koje su dali međunarodni stručnjaci. Ukoliko bi podaci bili lažirani po tim preporukama onda bi se moglo zaključiti da međunarodna zajednica daje lažne preporuke“, rekao je Kremić.

Naredni sastanak Centralnog popisnog biroa zakazan je u ponedjeljak, 14. marta, u Agenciji za statistiku BiH u Sarajevu u 16.00 časova.

Popis stanovništva, domaćinstava stanova u BiH trajao je od 1. do 15. oktobra 2013. godine.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se