10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Balijagić: „Ševe“ i AID uključeni u rad pravosuđa

BANJALUKA – Bošnjački advokat Faruk Balijagić tvrdi da su bivši pripadnici bošnjačke paravojne formacije „Ševe“ i nekadašnji agenti bošnjačke tajne službe /AID/ masovno uključeni u rad pravosuđa u Federaciji BiH /FBiH/.

„Odgovorno tvrdim da određenim tokovima u pravosuđu grada Sarajeva i FBiH upravljaju kadrovi terorističke jedinice `Ševe` i AID-a, koji do danas nisu procesuirani za brojna zlodjela koja su počinili“, rekao je Balijagić.

Balijagić je za „Pres Republika Srpska“ napomenuo da je bio glavni branilac Sefera Halilovića u Hagu i da je te 2001. godine čuo od bivšeg glavnog tužioca Haškog tribunala Karle Del Ponte da su zločini „Ševa“ prevazišli sve ostale zločine koji su počinjeni tokom rata.

„Ta jedinica se isključivo bavila likvidacijom političkih neistomišljenika i uglednih Srba koji su tokom rata ostali da žive u Sarajevu“, zaključio je Balijagić.

On je podsjetio da Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu nikada nije otvorilo istragu o zločinima „Ševa“, iako je sin generala Sefera Halilovića, kao poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo, stalno insistirao na tome, jer su oni likvidirali njegovu majku i ujaka.

Balijagić, protiv kojeg je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu krajem prošle godine podiglo optužnicu zbog sumnje da je sa svojim sinom podstrekavao druga lica na ubistvo, rekao je da mu je optužnica „napakovana“ iz osvete.

On kaže da je to zato što se prvi usudio da dirne u „osinje gnijezdo“ i ukaže da „Ševe“ i AID zapravo nikada nisu rasformirane.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se