13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Zvornik dobija srednju muzičku školu i nova područna odjeljenja osnovne muzičke škole

ZVORNIK – Zvornička Osnovna muzička škola „Vojin Komadina“ provodi aktivnosti koje bi trebale da rezultiraju otvaranjem područnih odjeljenja ove škole u mjesnim zajednicama u septembru naredne školske godine.

Po riječima direktora škole Ljubiše Popovića, stvaranje malo šire mreže područnih odjeljenja udarili bi se temelji za otvaranje Srednje muzičke škole, a za šta je inicijativa potekla od Gradske uprave i odbornika Skupštine Grada.

– Sagledali smo situaciju i donijeli zaključak da treba prvo proširiti mrežu niže muzičke škole, odnosno dati šansu učenicima na cijeloj teritoriji grada da se ozbiljnije bave muzikom, a znamo svi koliko je inače muzika bitna za izgradnju ličnosti i obrazovanje djeteta. U tom smislu najprije smo sproveli anketu među roditeljima iz koje smo vidjeli da je veliki broj njih zainteresovan za ovakav vid obrazovanja. Sproveli smo i sljedeći korak – testiranje djece drugog, trećeg, četvrtog i petog razreda, a obišli smo Drinjaču, Kamenicu, Pilicu, Roćević, Branjevo, Kozluk i Karakaj. Rezultat je bio da 164 djece imaju muzičke predispozicije i oni su praktično položili i prijemni ispit. Treći korak je sazivanje roditeljskih sastanaka gdje će se oni izjasniti da li će njihovo dijete ići u muzičku školu i tek tada ćemo dobiti tačan broj učenika koji će od septembra pohađati nužu muzičku školu u ovim mjesnim zajednicama gdje će biti zastupljeni klavir i harmonika zbog kadra koji možemo da obezbjedimo – istakao je Popović.

On je dodao da će u osnovnim školama biti obezbjeđeni uslovi za obavljanje nastave Osnovne muzičke škole, kao i da se Gradska uprava obavezala da će obezbjediti sredstva za finansiranje rada dva nova nastavnika dok će muzička škola obezbjediti instrumente, administraciju i drugo potrebno za funkcionisanje područnih odjeljenja.

– Prezadovoljan sam onim na šta smo naišli obilazeći mjesne zajednice gdje je naša ideja izuzetno prihvaćena, a djeca su oduševljena. To je jedna velika misija i ako je realizujemo, a nema razloga da bude drugačije, mislim da ni jedan grad neće imati ovako široku mrežu niže muzičke škole. Inače za dva nastavnika, odnosno dvije klase potrebno je 40 učenika, ali ćemo pokušati da iznađemo način da obuhvatimo što veći broj učenika. Moram naglasiti i da smo za 10-15 djece koja su izuzetno talentovana, a čiji roditelji ne budu u mogućnosti da plaćaju školarinu, spremni da zajedno sa Gradskom upravom to riješimo – napomenuo je Popović.

Uz podsjećanje da područna odjeljenja već rade u Oraovcu i Čelopeku koja pohađa 35 učenika, on je naglasio da će se, kada ispune sve ove uslove, od broja učenika, obezbjeđenja sredstava za finansiranje nastavnika, uslova u školama i instrumenata, obratiti resornom ministarstvu da za odobrenje za otvoranje područnih odjeljenja.

U Osnovnoj muzičkoj školi sve ide uzlaznom putanjom, pa je u protekle dvije školske godine renovirana zgrada, vršena je nabavka instrumenata, učenici su osvajali nagrade na raznim takmičenjima, i taj trend se nastavlja.

– Mi smo radili jedan projekat i kandidovali ga prema Ministarstvu civilnih poslova BiH koje nam je odobrilo sredstva u visini 3.000 KM za šta ćemo kupiti instrumente. Takođe u februaru-martu ćemo nabaviti koncertnu gitaru, a u planu je i nabavka klavira i harmonika za područna odjeljenja. Ukoliko sve bude teklo po planu, želja nam je da školske 2017/18 godine u Zvorniku otvorimo i Srednju muzičku školu. Prije toga pokušaćemo da na postojećemo objektu zgradimo koncertnu salu, a ispred objekta i ljetnju pozornicu i sve bi to doprinijelo da u našem gradu dobijemo jedan hram kulture – rekao je Popović.

On je najavio osmomartovski koncert Osnovne muzičke škole pod nazivom „Damama na dar“ koji će biti održan 7. marta u 18:00 sati u holu muzičke škole, nakon čega će biti upriličeno druženje majki, baka, učenika i nastavnika škole.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se