15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Zbog ovoga paralizovani sada mogu da hodaju (video)

Američka kompanija SuitX predstavila je najlakši i najnapredniji egzoskelet koji omogućava paralizovanim osobama i onim koje imaju problem sa hodanjem, da stoje uspravno i da se kreću.

Kako prenose specijalizovni internet portali, nekadašnji tim stručnjaka iz Laboratotrije za robotiku i ljudski inženjering kalifornijskog Univerziteta Berkli, a koji danas radi u kompaniji SuitX, predstavio je prošle nedjelje model ultralakog, modularnog egzoskeleta „Feniks“, težine svega 12,25 kilograma.

Na kukovima spoljnog kostura pričvršćena su dva električna motora čija je uloga da podešavaju njegovu zategnutost, što omogućava da, prilikom zatezanja, osoba stoji, i opuštanja, da se osoba taj oklop slobodno pomjera, navedeno je na sajtu „Science Daily“..

Korisnici pokrete nogu kontrolišu pritiskanjem komandi koje su integrisane u štake, sastavnih dijelova egzoskeleta.

Modularnost kostura omogućava da on bude prilagodljiv kako bi ga koristili ljudi različitih visina, pa čak i oni kojima samo treba potpora za, primjera radi, jedno koljeno.

Kako tvrdi konstruktor, osoba koja nosi egzoskelet moći će da se kreće brzinom do 1,7 kilometra na sat, najviše četiri sata neprekidno, odnosno osam sati sa pauzama, imajući u vidu kapacitet baterije motora.

Loša strana Feniksa jeste činjenica da se baterija nosi u rancu na leđima, ali ona izgleda zanemarljivo kada se vidi cijena proizvoda – oko 40.000 dolara.

Ipak, prema riječima osnivača i direktora kompanije SutiX Homajuna Kazerunija, Feniks obezbjeđuje veći kvalitet života onima koji ga nose.

„Mi ne možemo da izlečimo njihove povrede ili bolest, ali ovo će barem odložiti sekundarne povrede koje se javljaju od posljedicadugotrajnog sjedenja. Omogućavamo im bolji kvalitet života“, zaključio je Kazeruni.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se