18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Zašto nam je teško da ustanemo iz kreveta?

Bili spavalica ili ne, sigurno vam je teško da se ujutru izvučete iz kreveta i krenete u nove radne pobjede. Dobra vijest je da sebi možete da olakšate ustajanje!

Onog trenutka kad zazvoni sat vi ste vjerovatno jedna od najnesrećnijih osoba na svijetu. Žmirkate, nadate se da sanjate i molite sve sile da imate bar još pet minuta da dremnete. Međutim, odlaganja nema i ustati se mora, a evo nekoliko trikova kako da vam novi dan ne padne teško od sabajle.

Prvo zvono, na noge lagane

Ukoliko ste ljubitelj opcije “snooze” ili navijate po pet alarma, pa čekate da vam onaj posljednji odzvoni da biste ustali, odmah iskorijenite ovu naviku. Svaki put kada dremnete još “tri minuta” dodatno iscrpljujete organizam, te će vam sa svakim narednim alarmom biti sve teže da ustanete. Zato, čim sat prvi put zazvoni ustanite.

Samo da vidim šta ima na Fejsu

Provjeravanje društvenih mreža, vijesti, mejlova, vajbera i sličnih zavrzlama pred spavanje će vam samo otežati buđenje ujutru. Mozak se uveče pripremi za odmor i spavanje, a vi, ukoliko sjedite u mraku i blenete u ekran “prikupljajući informacije” samo ga na silu budite. Poslije imate problem da se uspavate i ujutru se budite kao samljeveni. Savjet: Telefon držite što dalje od sebe kada legnete! To će vam biti od pomoći i ujutru, moraćete odmah da ustanete da ugasite alarm jer vam telefon nije na dohvat ruke.

Svaki dan druga rutina

Slagali se vi sa tim ili ne, ljudski organizam voli rutinu! Tako da, ukoliko jedno veče ležete dva sata prije ponoći, a drugo zaginete, pa treće legnete u šest popodne, očekujte da će vas kranom izvlačiti iz postelje. Vaše tijelo mora da uhvati svoj ritam, ukoliko mu svakodnevno mijenjate rutinu, tijelo se zbuni, troši više energije, pa se vi osjećate iscrpljeno i ispijeno. Savjet je da svako veče ležete u isto vrijeme kako bi vam rano ustajanje što lakše palo. Znajte i da ljenčarenje vikendom utiče na vaš ritam, te nemojte spavati do podne, nego ustanite u približno isto vrijeme kao i radnim danima.

Genetika

Ovo je jedino što ne možete da izmjenite kod sebe, a to su geni. Jednostavno, postoje ljudi ranoranioci kao i noćne ptice. Ukoliko za sebe kažete da ste “sova”, onda vam pomoći nema. Svako rano ustajanje će vam teško pasti!

Godišnje doba

Ne, niste umislili. Istina je da se na jesen i u zimu teže budimo nego obično. Tijelo je “naštelovano” da se budi kada sviće. Ukoliko otvorite oči, a napolju je još mrak vaše tijelo će dobijati signal da i dalje treba da spava… Sa druge strane, primjetićete da ljeti možete da izletite iz kreveta, kao da su vas iz praćke ispalili.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se