20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

„Zagreb možda zbog Srbije vrati vojni rok“

Dio nove hrvatske vlasti zagovara vraćanje obaveznog vojnog roka, dok iz desničarske HDP AS koja je dio vladajuće koalicije, kažu da je to iz straha od Srbije.

Savjetnik premijera Stjepo Bartulica je u emisiji “Novi dan“ televizije N1 primjetio da je vraćanje obaveznog služenja vojnog roka „nova tema na agendi“.

„S obzirom na to da je Hrvatska u NATO ne treba se nikog bojati, u čvrstom smo vojnom savezu i pozicija nam je neuporedivo bolja nego prije 10 ili 20 godina. Treba vidjeti šta bi vojni rok donio, napraviti cost – benefit analizu, jer sigurno ima i prednosti, i tome treba optimalno odgovoriti. Ne bih naglasak stavio na prijetnju, to samo izaziva strah kod ljudi, a ja tu prijetnju ne vidim“, rekao je Bartulica.

Međutim, Pero Ćorić iz desno orijentisane stranke HDP AS smatra da Hrvatska mora postati samostalna vojna sila.

Upitan da li smatra da postoji realna mogućnost za konflikt sa Srbijom, on je rekao:

„Naravno da smatram. Ne mogu reći da se osjećam sa svojom porodicom sigurno. Pitanje je da li će se Srbija držati određenih normi i pitanje je hoće li se prikloniti nekom drugom savezu. Mi smo kao i Izrael u čudnom okruženju. Prije 25 godina svi su smatrali da je nemoguće da se dogodi tragedija kao u Vukovaru pa se dogodila“, javlja Tanjug.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se