18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Vašington: Odustanite od „Sjevernog toka 2“

BRISEL/VAŠINGTON – SAD vrše pritisak na EU da odustane od „Sjevernog toka 2“, kojim će u Evropu stizati dodatne količine ruskog gasa sa krajnjim odredištem u NJemačkoj, navode ekonomski portali.

Vašington smatra da projekat gasovoda „Sjeverni tok 2“ potkopava strategiju energetskog saveza i da uništava američki plan u vezi sa tečnim gasom, koji SAD žele da isporučuju u Evropu umjesto ruskog.

Bivši predstavnik SAD pri EU Ričard Morningstar ocjenjuje da novi „sjeverni tok“ samo pojačava zavisnost Unije od ruskog gasa.

SAD vrše pritisak na EU jer žele da pripreme teren za vlastito gorivo, koje cijenom ne može biti konkurentno ruskom gasu, smatraju ruski portali.

Rusi tvrde da su SAD motivisane za sabotažu ruskih gasnih projekata u Evropi, pa Vašington podstiče konflikte između Ruske Federacije i EU.

SAD žele da isporučuju svoj prirodni gas u Evropu, međutim, bez slabljenja pozicija „Gasproma“ nemaju šanse da postanu iole značajan dobavljač za evropske potrošače.

Ekonomski gledano, navode portali, isporuke američkog gasa po cijenama nižim od „Gaspromovih“ američkim dobavljačima mogu donijeti samo gubitke.

Pod pritiskom SAD, ali i EU, svojevremeno je otkazan „Južni tok“, ali su u Uniji, nakon analize mogućih puteva dobavljanja energenata, odlučili da otvore novi aranžman sa Rusijom u vidu „Sjevernog toka 2“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se