13.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Uvoz uništava agrar RS

BANJALUKA – Spoljnotrgovinski deficit BiH u oblasti poljoprivrede iznosi čak dve milijarde maraka. Ova činjenica potvrđuje da je domaća poljoprivredna proizvodnja ugrožena, a samim tim i prehrambena sigurnost građana Srpske.

To je navedeno u informaciji ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Steve Mirjanića o zaštiti domaćeg agrara i spoljnotrgovinskom poslovanju koju je usvojila Vlada RS.

Vlada Srpske zatražila je od nadležnih organa na nivou BiH da preduzmu aktivnosti na primeni mera koje će doprineti unapređenju spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštiti domaće proizvodnje u oblasti agrarnog sektora.

Naglašeno je da bi promena pregovaračke pozicije BiH u pregovorima sa EU, a u vezi tradicionalne trgovine sa Hrvatskom, bila izuzetno štetna po agrarni sektor Srpske i BiH u celini.

Stav Vlade je da carinska zaštita za poljoprivredne proizvode za koje je dokazana posebna osetljivost, treba da ostane na snazi do ulaska BiH u EU.

Kada je reč o radu graničnih organa, Vlada Srpske smatra neophodnim uvođenje obaveznog merenja poljoprivrednih proizvoda prilikom uvoza, čime bi se onemogućile manipulacije uvoznika o količini roba koje se uvoze u BiH i povećao prihod od poreza na osnovu količine uvezene robe.

Bescarinske kvote

EU je, dodaje se u informaciji, delegaciji BiH ponovila stavove o količinama za koje traže bescarinske kvote, između ostalog 2.190 tona živih goveda, 2.540 tona živih svinja, 17.830 tona mleka i mlečnih proizvoda, 10.490 tona jogurta i kiselog mleka, 1.470 tona piletine, 360 tona maslaca, 520 tona svežih sireva, 170 tona meda, te 1.230 tona krompira, pišu Novosti.rs.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se