23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Uhapšena dva lica zbog kompjuterskog kriminala

SARAJEVO – U okviru međunarodne akcije „Kriptus“ koja se uz najveće mjere bezbjednosti i tajnosti sprovodila u proteklih nekoliko dana, na području Živinica uhapšene su dvije osobe osumnjičene za učestvovanje u radu ilegalnog internet servisa koji je korišten za izvršenje većeg broja krivičnih djela.

Nakon višemjesečne specijalističke istrage, u BiH su uhapšeni Asmir Mula i Kenad Muminović, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Aktivnosti u Njemačkoj i drugim zemljama EU obuhvatile su više desetina pretresa osumnjičenih osoba.

U najvećoj operativnoj tajnosti i povjerljivosti, u proteklih nekoliko dana sprovedena je koordinisana akcija partnerskih institucija BiH i Njemačke u borbi protiv uvezane mreže počinioca krivičnih djela na području dvije zemlje, koji se za činjenje krivičnih djela i kriminalnih aktivnosti, koriste najsavremenijim kompjuterskim tehnologijama.

Na terenu se nalazio istražilac iz Posebnog odjeljenja Tužilaštva BiH za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji je koordinisao zajednički rad policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske i Federalne uprave policije, a u sprovođenju aktivnosti podršku su pružali i operativci Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

Uporedo sa hapšenjima, izvršeni su pretresi stanova, objekata, garaža i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni.

U pretresima je pronađena određena sofisticirana kompjuterska oprema, kao i određena količina droge.

Mula i Muminović osumnjičeni su za učestvovanje u radu ilegalnog internet servisa, koji je korišten za izvršenje većeg broja krivičnih djela, kao i pružanje infrastrukture za izvršenje krivičnih djela – ilegalna kupovina i prodaja droga, oružja i drugih nedozvoljenih sredstava, podataka o bankovnim karticama i sredstvima plaćanja, kao i podataka o ličnim dokumentima i ispravama i druga krivična djela.

Oni su osumnjičeni za oranizovani kriminal, pranje novca, promet droge, falsifikovanje kreditnih kartica i kartica za bezgotovinsko plaćanje i falsifikovanje isprave.

Organizovana kriminalna grupa je, prema prikupljenim dokazima, djelovala na području Njemačke, BiH, Austrije, Švajcarske i drugih područja na kojima se govori njemački jezik.

Nakon lišenja slobode preduzete su aktivnosti sprečavanja uništavanja dokaza i osiguranja prisustva osumnjičenih na kompjuterskom sistemu, kako bi se prikupili dokazi, kao i pretres digitalnih nosača podataka, hard diskova, USB memorija i ostale računarske opreme, te sprečavanje automatskog uništavanja i enkripcije podataka.

Ova operacija predstavlja jednu od najvećih dosadašnjih istraga kompjuterskog kriminala u BiH i regionu, u koju su uz predstavnike Tužilaštva BiH bili uključeni i policijski službenici specijalizovani za kompjuterski i visokotehnološki kriminal iz MUP-a Republike Srpske i Federalne uprave policije, a na temelju odobrenja međunarodne pravne pomoći, bili su prisutni i eksperti za kompjuterski kriminal iz Njemačke.

Na području Njemačke i EU sprovedena je akcija koja je obuhvatila više desetina osoba, za koje su prikupljeni dokazi da su učestvovali u nelegalnim i kriminogenim aktivnostima na internetu.

Tužilaštvo BiH i partnerske agencije u BiH ostvaruju saradnju sa institucijama u zemljama Evropske unije i cijelog svijeta u borbi protiv teških oblika visokotehnološkog i međunarodnog kriminala i ta saradnja biće nastavljena, jer borba protiv ove vrste kriminala zahtjeva brzu i kontinuiranu međunarodnu saradnju agencija za provođenje zakona, ističe se u saopštenju.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se