8.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Udar na privredu, talas poskupljenja

BANJALUKA – Povećanje akcize na gorivo, autogas, pivo i alkoholna pića izazvalo je revolt privrednika, koji su upozorili da uvođenje novih nameta mnogi od njih neće preživjeti i da će im oni potpuno obezvrijediti proizvodnju.

Novi udar na privrednike, ali i džepove potrošača donosi Nacrt izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, koje je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO). Njima je predviđeno povećanje akcize na gorivo i autogas za 15 feninga po litru, na pivo za 15 feninga, a na alkoholna pića i prirodne rakije za pet, odnosno 2,5 KM po litru apsolutnog alkohola. Prihodi od rasta akcize na pivo i alkohol biće usmjereni entitetskim fondovima zdravstvenog osiguranja, dok će se novac od povećanja akciza na naftne derivate, kao i do sada, slijevati u budžete.

Proizvođači, a posebno oni na koje se direktno odnosi povećanje akciza, te prevoznici ističu da su novi nameti predviđeni zakonskim izmjenama apsolutno neprihvatljivi. Upozoravaju da će izazvati pad potražnje, prodaje i proizvodnje, što će indirektno uticati na smanjenje broja radnih mjesta, odnosno rast nezaposlenosti. Iako bi viši nameti trebalo da donesu rast akciznih prihoda, ekonomisti strahuju da će poskupljenja koja će uslijediti ugroziti potrošnju, što će smanjiti prihode od PDV-a.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da će se najavljeno povećanje akciza najviše odraziti na proizvođače kojima poslovanje direktno zavisi od cijene goriva kao što su prevoznici, ali da negativni efekti neće zaobići ni ostale proizvođače.

– Najavljeni rast akciza neutralisaće benefite koje su proizvođači u kratkom periodu imali od pada cijene nafte na svjetskom tržištu. Posebno se plašimo budućeg rasta cijene nafte, jer će se poskupljenje goriva u maloprodaji u RS manifestovati u još većem obimu – kaže Blagojević.

Ukoliko predložene izmjene zakona dobiju podršku u Savjetu ministara i Parlamentu BiH, postojeća akciza na dizel biće povećana sa 0,30 na 0,45 KM. Akciza na benzin istovremeno bi porasla sa 0,35 na 0,50 KM. To će, prema riječima predsjednika Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikole Grbića, izazvati velike probleme prevoznicima, koji i sa trenutnim cijenama goriva posluju sa minimalnim plusom.

– Zakazaćemo sastanak članova udruženja da bismo odredili naše naredne korake. Sasvim sigurno ćemo uputiti apel Vladi RS da stane u našu zaštitu kako bi pomenute izmjene zakona bile odbačene. Na sastanku će biti donesena odluka da li će problem biti rješavan dijalogom ili protestima – kaže Grbić, navodeći da prevoznici nemaju ništa protiv gradnje puteva, ali da ne mogu nositi dodatni teret.

Predsjednik Grupacije pivarske industrije u Spoljnotrgovinskoj komori BiH i direktor „Bihaćke pivare“ Edin Ibrahimpašić kaže da je apsurdno što su akcize na pivo povećane nekoliko puta u posljednje dvije godine, dok je na vina i gazirane sokove stopa ista već 15 godina.

– Ovaj udar na pivarsku industriju smanjiće domaću proizvodnju i potrošnju, što će dodatno ugroziti likvidnost pivara i izazvati otpuštanje radnika – kaže Ibrahimpašić.

Cijena domaćeg piva će neminovno rasti, a Ibrahimpašić kaže da procenat poskupljenja zavisi isključivo od poslovne strategije pivara.

– Cijena piva porašće minimalno 0,15 KM po litru, ali s obzirom na to da je planirano i povećanje akcize na gorivo, vjerujem da će pivare i to ukalkulisati u cijenu piva – kaže Ibrahimpašić.

Grupacija pivarske industrije BiH uputila je juče ministru ekonomskih odnosa i spoljne trgovine BiH Mirku Šaroviću zahtjev za hitan sastanak kako bi sagledali posljedice koje bi povećanje akciza imalo na domaće pivare, koje se već nalaze u nezavidnom položaju i neravnopravnoj utakmici sa inostranim proizvođačima.

Izvršni direktor firme „Prijedorčanka“ Ljiljana Vukelić kaže da još postoji šansa da proizvođači iskažu neslaganje sa predloženim zakonskim izmjenama jer one još nisu usvojene. Ona naglašava da bi svako povećanje akciza, a time i cijena proizvoda u postojećoj ekonomskoj situaciji sigurno smanjilo prihode domaćih proizvođača i podstaklo sivu ekonomiju i konzumiranje prirodnih rakija domaćih proizvođača koji nisu registrovani.

– Akciza za prirodne voćne rakije bi sa najavljenim povećanjem iznosila 10,5 KM po litru apsolutnog alkohola. Pretpostavka je da bi se povećanje cijene proizvoda na policama kretalo u rasponu od 0,90 do 1,46 KM u zavisnosti od politike maržiranja prodajnog lanca – kaže Vukelićeva i naglašava da povećanje akcize direktno uvećava procentualne marže i osnovicu PDV-a.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica kaže da bi se povećanje akcize podjednako negativno odrazilo i na proizvođače i na potrošače.

– Smatram da bi bilo bolje da se išlo sa sukcesivnim povećanjem akcize u dva navrata, ali očigledno je da postoje velike potrebe za punjenjem budžeta dodatnim prihodima koji se najlakše stiču povećanjem poreza. Pitanje je, međutim, dokle to privreda može da izdrži – smatra Vukmirica.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH biće upućen u Savjet ministara i ako bude usvojen, o njemu će se u izvornom obliku izjašnjavati poslanici u Parlamentu BiH. Ukoliko ga Savjet ministara BiH bude korigovao, zakon će biti vraćen Upravnom odboru UIO BiH.
Putarina

Izmjenama Zakona o akcizama BiH predviđena je i naplata putarine od 0,25 KM po litru naftnih derivata, odnosno kilogramu autogasa. Planirano je da za izgradnju autoputeva bude usmjereno 80 odsto novca ubranog od putarine, dok će preostali dio biti korišćen za ostale saobraćajnice. To nije novi namet već bi bila samo objedinjena postojeća putarina od 0,15 i naknada za izgradnju autoputeva koja iznosi 0,10 KM.

Prihodi od akciza u 2015. godini (miliona KM)

469 – nafta i naftni derivati

49,9 – pivo

24,2 – alkohol

192,3 – putarina

128,2 – naknada za izgradnju autoputeva

Predviđeno povećanje akcize (KM po litru)

0,15 – gorivo

0,15 – autogas

0,15 – pivo

2,5 – prirodne rakije

5 – alkoholna pića

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se