23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

U Siriji i Iraku 200 državljana BiH

SARAJEVO – Državljani BiH, njih 200, dovode se u vezu sa boravkom u Siriji i Iraku ili učešćem u oružanim sukobima u tim zemljama, podaci su Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/.

Šef Odsjeka Sipe za borbu protiv terorizma Amer Veiz izjavio je Srni da se ovaj broj odnosi na punoljetna lica, među kojima ima žena, djece, kao i poginulih na ovom ratištu.

On je naveo da se od ovog broja pedesetak državljana vratilo u BiH, dok ih je tridesetak izgubilo život, te da se, prema saznanjima Sipe, na ratištu u Ukrajini trenutno nalazi pet državljana BiH.

„Budući da je problematika `stranih boraca` dinamična bezbjednosna pojava, tako i broj državljana koji su otišli, vratili se, odnosno izgubili život na stranom ratištu, predstavlja promjenjivu kategoriju“, napomenuo je Veiz.

Navodeći da je u fokusu rada ove agencije učešće državljana BiH u oružanim sukobima u Siriji, Iraku i Ukrajini, Veiz je rekao da Sipa kontinuirano preduzima zakonom predviđene mjere prema licima i organizacijama koje se na bilo koji način mogu dovesti u vezu sa odlascima na strana ratišta.

„Operativna saznanja se kontinuirano i blagovremeno razmjenjuju sa domaćim i međunarodnim agencijama za provođenje zakona, tako da je u prethodnom periodu zajedničkim radom spriječen odlazak više državljana BiH na strana ratišta“, istakao je Veiz.

On kaže da Agencija stalno prati aktivnosti, te prikuplja, analizira i razmjenjuje saznanja sa drugim agencijama za sprovođenje zakona u vezi sa bezbjednosno interesantnim licima, pojavama i događajima, koji se na bilo koji način mogu dovesti u vezu sa terorističkim aktivnostima, te preduzima odgovarajuće mjere, s posebnim akcentom na preventivno.

Napominjući da je borba protiv terorizma prioritet u radu ove policijske agencije, on je rekao da Sipa sprovodi mjere predviđene Strategijom BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma /2015-2020/.

„Sipa je u prethodnom periodu donijela Akcioni plan za sprovođenje Strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma koji je u avgustu prošle godine dostavljen Ministarstvu bezbjednosti BiH, a biće sastavni dio Akcionog plana institucija BiH“, rekao je Veiz.

On je naglasio da će aktivnosti Sipe, kao i do sada, biti usmjerene na suzbijanje svih oblika ekstremističkog i terorističkog djelovanja.

„Ove aktivnosti ogledaju se, prije svega, u prevenciji zločina iz mržnje, radikalizma i terorizma u svim pojavnim oblicima, unapređenju procedura istraga i kaznenog progona krivičnog djela terorizam i odgovor na moguće terorističke napade“, pojasnio je Veiz.

Govoreći o saradnji sa drugim policijskim agencijama u regionu i evropskim zemljama, u kontekstu terorizma kao globalne pojave, Veiz je rekao da se kao imperativ nameće policijska saradnja, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom planu, koju ocjenjuje zadovoljavajućom.

„Sipa, u okviru svojih nadležnosti, preduzima aktivnosti na unapređenju te saradnje“, istakao je šef Odsjeka Sipe za borbu protiv terorizma.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se