15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

U Minhenu postignut sporazum o Siriji

Dogovoren je postepeni prekid neprijateljstava i brzo dostavljanje humanitarne pomoći kako bi se stvorili uslovi za oživljavanje mirovnih pregovora, javila je britanska agencija.

“Nismo postigli dogovor o trenutnom prekidu ruskih udara, ali smo došli do posvećenosti procesu koji će, ako uspije, promijeniti situaciju”, navodi njihov izvor.

Istovremeno, američki državni sekretar Džon Keri koji je učestvovao na sastanku rekao je da je postignut dogovor o potpunom prekidu neprijateljstva u roku od nedjelju dana, prenosi AFP.

On je dodao da se to neće odnosti na Islamsku državu, Front Al Nusra i druge terorističke grupe.

Keri je kazao da su se strane složile da se Ženevski pregovori što prije obnove.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je glavni rezultat sastanka potvrda rezolucije UN o Siriji.

Ministri spoljnih poslova 17 zemalja članica Kontakt grupe za Siriju okupili su se u Minhenu u nastojanju da pokrenu sirijski mirovni proces, a domaćini sastanka su američki državni sekretar Džon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Sirijski mirovni proces je na ivici kraha, dok Evropi preti još jedan ogroman priliv izbjeglica pošto se desetine hiljada Sirijaca nalaze na turskoj granici sjeverno od Alepa gde je, kako posmatrači navode, ubijeno 500 ljudi otkako je bombardovanje počelo 1. februara.

Rusija je predložila primirje od 1. marta ili Vašington smatra da će to Moskvi i sirijskoj vladi dati još tri nedjelje da unište umjerene pobunjeničke grupe i SAD su zato uzvratile predlogom da primirje odmah stupi na snagu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se