18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Sve o 29. februaru: Dan kada žene smiju da zaprose muškarce koji im se sviđaju

Koja je priča o tom famoznom 29. februaru i prestupnoj godini; kada je, kako i zašto počelo ovakvo računanje vremena; ko ga je predložio i još drugih zanimljivosti saznaćete u ovom članku.

Prestupna godina je ona koja ima 366 umjesto 365 dana, a razlog tome leži u činjenici što je dužina jedne godine, u stvari, 365.242 dana tako da za četiri godine dobijemo taj jedan dan “viška” u februaru, jer je on najkraći mjesec u godini.

Na osnovu pravila koja određuju prestupnu godinu, postoji algoritam koji daje pozitivan odgovor, ako su zadovoljeni sljedeći uslovi:

  • Broj godine djeljiv sa četiri i važi jedno od sljedeća dva:
  • Broj godine nije djeljiv sa 100
  • Broj godine je djeljiv sa 400.

Zaslužan za ovakvo računanje vremena bio je Julije Cezar, koji je uveo Julijanski kalendar 45 godine prije nove ere po kojem je svaka četvrta godina bila prestupna.

Ovo je urađeno da bi se uskladile kalendarska i astronomska godina, kako ne bi došlo do toga da vremenom Nova godina bude u ljeto, a ljetina dozrijevala u zimu.

Osobe rođene na ovaj dan zovu vječno mladi

Osobe rođene na ovaj dan, u narodu se zovu prestupni ili vječno mladi, usljed činjenice da svake četvrte godine imaju svoj tačan rođendan, pa se tako mnogi šale kako će biti vječni tinejdžeri i slično.

Zbog svog neobičnog datuma rođenja, ljudi rođeni 29. februara u školu polaze sa nepune dvije godine, punoljetni su sa 4.5, a kada dođu u doba baka i deka imaju svega 15 godina! Na pitanje kada slave rođendan, uglavnom se odlučuju za 28. februar ili 1. mart, u nedostatku svog pravog datuma.

Astrolozi za osobe rođene ovog datuma kažu da su neobično talentovani i da im čitava ličnost refpektuje njihovu jedinstvenost. Možda su zato Jerry Siegel i Joe Shuster odlučili da Supermenov dan rođenja bude upravo 29. februar.

Postoji i jedna zanimljiva legenda po kojoj je irski sveti Patrik proglasio 29. februar danom kada žene smiju da zaprose muškarce koji im se sviđaju, usljed njihovih jadikovki kako im je dosadilo da čekaju da muškarci naprave prvi korak.

Ovo se desilo u petom vijeku, a nekoliko vijekova kasnije, kraljica Margaret od Škotske uvela je zakon po kojem, na ovaj dan, žene mogu i treba da zaprose svoje simpatije a ako ih oni odbiju kazna je bila poljubac, novac ili garderoba, šta god bi ucveljena mlada tražila.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se